fbpx

Filme despre libertate la Râșnov

Cu ocazia împlinirii în 2018 a 100 de ani de când Polonia și-a recâștigat independența, Asociația Cineaștilor din Polonia și Institutul Polonez din București prezintă în cadrul Festivalului de Film și Istorii de la Râșnov o serie de proiecții de filme.

Ideea care stă la baza proiectului este promovarea artei și istoriei Poloniei în afara hotarelor țării prin prezentarea unor filme de o incontestabilă valoare artistică. Filmele propuse sunt de o mare diversitate estetică și abordează un spectru larg de subiecte, permițându-i publicului să privească istoria Poloniei prin ochii câtorva generații – începând cu clasicul cinematografiei poloneze, Andrzej Wajda, și terminând cu reprezentantul celei mai tinere generații de regizori – Jan Komasa.

Proiectul este finanțat din fondurile Ministerului Culturii și Patrimoniului Național al Poloniei în cadrul Programului Multianual NIEPODLEGŁA pentru anii 2017-2021, ca parte a programului de granturi „Punți culturale” al Institutului „Adam Mickiewicz”.

În programul festivalului se află și documentarul „Zapora” selecționat în competiție.

Reclame

Program

VARȘOVIA ’44 / Miasto 44

2014, Polonia, 122 min.

Reclame

Regia: Jan Komasa

subtitrare în limba română

La 1 august 1944 a început Revolta din Varșovia, una dintre cele mai importante acțiuni ale rezistenței poloneze, menite să elibereze orașul de sub ocupația nazistă. Se estimează că peste 150.000 de civili și 16.000 de membri ai rezistenței au murit în timpul luptelor. Filmul prezintă o poveste de dragoste desfășurate în acele zile însângerate, pline de disperare, dar și de speranță.

21 iulie, ora 9.00 – Cinema Amza Pellea, str. Mihai Viteazul

WARSAW 44 (Miasto 44) Trailer Poland 2014

 

OMUL DE MARMURĂ / Człowiek z marmuru

1977, Polonia, 153 min.

Regia: Andrzej Wajda

subtitrare în limba română

În 1976, Agnieszka, o tânără studentă la regie film, îşi face filmul de diplomă despre Mateusz Birkut, un zidar, lider al muncitorilor, a cărui carieră de erou al muncii socialiste s-a încheiat, brusc şi neaşteptat, cândva în anii ’50. Încercând să înţeleagă ce a dus la această cădere în dizgraţie, Agnieszka descoperă filmări cenzurate şi realizează interviuri cu prietenii bărbatului, cu fosta sa soţie şi cu cineastul care-l transformase într-un erou. Se creionează astfel un portret deloc roz al vieţii din Polonia în perioada stalinistă.

23 iulie, ora 10.00 – Cinema Amza Pellea

Man of Marble (Człowiek z marmuru) - Trailer

 

CENUȘĂ ȘI DIAMANT / Popiół i diament

1958, Polonia, 97 min.

Regia: Andrzej Wajda

subtitrare în limba română

În ultimele zile ale celui de-al Doilea Război Mondial, Maciek, un tânăr luptător din Rezistenţa poloneză, primeşte ordinul de a-l ucide pe Szczuka, un lider comunist regional, despre care se presupune că va juca un rol important în noul guvern al Poloniei staliniste. Deşi în trecut i-a fost uşor să omoare, de data aceasta Maciek ezită. Szczuka i-a fost cândva tovarăş de arme. dar el trebuie să decidă rapid dacă se supune ordinului sau nu. Povestea prezintă dilemele politice şi morale asociate cu Rezistenţa Anticomunistă, care urmează să fie suprimată în curând.

26 iulie, ora 13.00 – Cinema Amza Pellea

 

"Ashes and Diamonds" // "Popiół i diament" - zwiastun filmu

JACK STRONG

2014, Polonia, Marea Britanie, Rusia, 122 min.

Regia: Władysław Pasikowski

subtitrare în limba română

Ryszard Jerzy Kukliński e numele unui colonel al armatei polonez, spion pentru NATO și SUA. Între 1972 și 1981, el a reușit să le transmită americanilor peste 35.000 de documente secrete ale blocului militar comunist. Filmul prezintă argumentele care l-au determinat pe Kukliński să schimbe taberele și amenințările la care a fost supus împreună cu familia înainte de fuga în Occident care s-a produs cu puțină vreme înainte de instaurarea legii marțiale în Polonia, în decembrie 1981.

29 iulie, ora 13.00 – Cinema Amza Pellea 

 

Competiție – ZAPORA

2016, Polonia, 67 min.

Regia: Konrad Starczewski

subtitrare în limba română

Un documentar despre unul din comandanţii invincibili ai mişcării de rezistenţă din Polonia, unul din aşa-zişii „Cichociemni” („Tăcuţii nevăzuţi”) – maiorul Hieronim Dekutowski. Aceasta este o mărturie a subordonaţilor, colegilor, prietenilor şi membrilor familiei acestuia. Din povestirile lor, se conturează imaginea unui bărbat pretenţios şi încăpăţânat, dar, cu toate acestea, sensibil şi iubitor de viaţă. Poveştile spuse de foştii soldaţi ai lui Dekutowski sunt ilustrate cu numeroase fotografii, documente şi animaţii ale celor mai importante acţiuni ale unităţii. Maiorul Dekutowski – la fel ca şi alţi soldaţi – a fost condamnat de comunişti să fie uitat pentru totdeauna. A revenit în memoria colectivă ca un adevărat erou.

Jack Strong Official Trailer 1 (2015) - Patrick Wilson Drama Thriller HD

27 iulie, ora 18.00 – Cinema Amza Pellea

IPNtv: Zapora [ZWIASTUN 1]

 

Programul complet al festivalului

 

Du vorba mai departe:
Reclame