fbpx

Filmul „Metronom”, proiectat la Paris

ICR Paris în colaborare cu Ambasada României în Franța, sărbătorește Ziua Internațională a Francofoniei prin proiecția filmului „Metronom” în regia lui Alexandru Belc. Evenimentul face parte din proiectul „Serile filmului românesc la ICR Paris” și va avea loc pe 20 martie 2024, începând cu ora 19:00, în sala de conferințe a ICR Paris.

Ziua Internațională a Francofoniei este marcată anual atât pe plan intern, cât şi pe plan extern, prin intermediul misiunilor diplomatice ale României din exteriorul țării, printr-o serie de manifestări cultural-artistice şi ştiinţifice reunite în cadrul săptămânii Francofoniei în perioada martie-aprilie 2024. Manifestările culturale au drept scop promovarea imaginii României, a diversităţii şi valorilor francofone, marcarea identităţii francofone a României şi vizează mediul diplomatic, academic, mass-media, mediile şcolare, publicul larg.

Regizor și scenarist, Alexandru Belc este recompensat pentru Radio Metronom la Festivalul de film de la Cannes, ediția 2022, cu premiul pentru regie la secțiunea Un Certain Regard. Premiera națională a filmului a avut loc la TIFF, unde aproape 4.000 de spectatori au aclamat pelicula. Metronom a primit critici foarte bune și a fost apreciat deopotrivă de public și de presa de specialitate: „un film sublim de frumos” (The Upcoming), în timp ce Variety titrează „un omagiu adus acestei generații de români”. Hollywood Elsewhere consideră filmul „o dramă politică aproape perfectă”, iar Disappointment Media asigură că „nu e un film pe care să-l uiți prea curând”.

Acțiunea filmului se petrece în anul 1972, în timp ce Ilie Năstase și Ion Țiriac jucau finala Cupei Davis, contra echipei Statelor Unite. În paralel, doi liceeni care se iubesc scriu scrisori la emisiunea Metronom de la Radio Europa Liberă, emisiune considerată unul dintre cele mai importante simboluri ale rezistenței anti-comuniste prin muzică. Ulterior, familia băiatului primește aprobarea să plece definitiv din țară, iar cei doi tineri știu că trebuie să se despartă, dar aceste ultime zile împreună devin hotărâtoare pentru restul vieților lor.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame