fbpx

Forumul Diversității Culturale: Interculturalitatea ca resursă pentru dezvoltare

ARCUB Gabroveni a găzduit, la sfârșitul anului trecut, cea de-a doua ediție a Forumului Diversității Culturale, un eveniment inițiat de Asociația Mișcarea pentru Acțiune și Inițiativă Europeană. Pe parcursul celor trei zile, Forumul a adus în prim plan in

„Trăim într-o societate interculturală care dă naștere celor mai variate și originale forme de expresie a interacțiunii culturale, fie că vorbim despre arhitectura care stă ca mărturie a conviețuirii de secole, sau despre reunirea artiștilor care provin din culturi diferite și crează împreună noi forme de expresie… Ne propunem ca, în fiecare an, cu prilejul Forumului Diversității Culturale să ne aducem aminte de frumusețea mozaicului cultural care ne definește.” Bianca Maria Bălșan – președinte, Asociație MAIE

Forumul Diversității Culturale are o abordare integrantă, pornind de la trei teme cheie: aportul minorităților istorice la dezvoltarea societății românești, peisajul socio-cultural al noilor minorități sosite în România după anul 1990 și analiza modului în care bunele practici dezvoltate prin conviețuirea interetnicădin teritoriul românesc pot fi utilizate pentru o integrare eficientă a migranților și refugiaților.

Forumul a invitat reprezentanții autorităților publice, membrii comunităților culturale, reprezentanții societății civile și publicul larg să descopere cum dialogul și colaborarea dintre culturi transformă societatea în care trăim, consolidează economia națională și contribuie substanțial la îmbogățirea patrimoniului cultural național. Interculturalitatea a fost prezentată și ca punct de pornire pentru participarea activă a fiecărui cetățean la dezvoltare, indiferent de originea etnică, de convingerile religioase sau de alte trăsături caracteristice.

Reclame

Forumul Diversității Culturale: Interculturalitatea ca resursă pentru dezvoltare

Timp de 3 zile, evenimentul a reunit la ARCUB Gabroveni peste 300 de participanți: delegați ai instituțiilor publice, experţi în antropologie, sociologie, psihologie, istorie, muzeistică, patrimoniu cultural, arte frumoase şi design, elevi, studenţi, profesori, artişti, reprezentanţi ai minorităţilor din România, alături de publicul larg.

Forumul Diversității Culturale a analizat interculturalitatea și diversitatea culturală din mai multe unghiuri: cultură și artă, gastronomie, educație, religie, imigrație și mod de viață. Evenimentul a cuprins conferințe, dezbateri, ateliere, precum și tururi de redescoperire a Bucureștiului, cu arhitecți, antropologi și reprezentanți ai minorităților etnice din România pe post de ghizi, pentru a invita publicul să privească orașul dintr-o perspectivă nouă. Iar pentru că nucleul Forumului Diversității Culturale a fost reprezentat de cultură, nu au lipsit momentele artistice: concert, proiecție de film, vernisaj de fotografie și un spațiu special dedicat artiștilor în Biblioteca Vie a Diversității.

Reclame

Conferințe și dezbateri

Conferințele și dezbaterile au adus laolaltă specialiști din diferite sectoare: Bianca-Maria Bălșan, manager cultural și președintele Asociației MAIE, Maia Morgenstern, actriță (Teatrul de Stat Evreiesc), Mihaela Drăgan, actriță și fondator al companiei de teatru Giuvlipen, Christiane Cosmatu, Subsecretar de Stat (DRI), Virgil Ștefan Nițulescu, Director de Cabinet (Ministerul Culturii), Bogdan Preda, Consilier Integrare (CNRR), Eliza Drob, co-fondator al Asociației ActivRandom, psihologul Monica Doroftei, Cosmin Năsui, curator (Post Modernism Museum), Oana Marinache, președinte (Asociația Istoria Artei), Ștefania Dinu, director adjunct (Muzeul Național Cotroceni), Aurelia Tudor,cercetător științific (Muzeul Național al Satului Dimitrie Gusti) și Cătălin Manea, șef secție Istorie și Documentare (Muzeul Național Cotroceni).

Forumul Diversității Culturale: Interculturalitatea ca resursă pentru dezvoltare

Cele trei subiecte de discuție propuse în sesiunile plenare: „Identitate și diversitate într-o societate interculturală”, „Cât de pregătiți suntem ca societate pentru integrarea migranților și refugiaților? ” și „Contribuția diferitelor culturi la patrimoniul cultural românesc”, au generat între participanți discuții ample care stau ca mărturie pentru interesul crescut și nevoia de a readuce pe agenda publică aceste teme esențiale pentru societatea contemporană.

Ateliere

Atelierele de lucru au fost proiectate în jurul diversității culturale conform specificului fiecărei categorii de public vizat. La atelierul de desen Dialog intercultural prin artă, artistul grafic Corina Drăgan a îndrumat 12 copii cu vârste între 7 și 12 ani în a surprinde, prin desen și pictură, caracteristicile estetice ale diferitelor culturi etnice. Au rezultat 10 opere de artă colaborativă, prin care cei mici au dat dovadă de o excelentă muncă în echipă.

Forumul Diversității Culturale: Interculturalitatea ca resursă pentru dezvoltare

În cadrul atelierului Peisajele alimentare ale diversității, Monica Stroe a stat de vorbă cu participanții despre formele gastronomice care au rezultat din contactul diferitelor tradiții alimentare regăsite în București și le-a dezvăluit metodele de identificare a hranei din sfera patrimoniului local. Discuțiile au stârnit apetitul participanților pentru studiul aprofundat a antropologiei gastronomice locale.

Cătălina Murariu a discutat cu peste 12 profesori pe tema instrumentelor care facilitează explorarea diversității împreună cu liceenii, în atelierul Metode de educație nonformală pentru și despre diversitatea culturală din București. Pornind de la materialele de educație nonformală create în cadrul altor două proiecte demarate de Asociația MAIE (Imaginile Bucureștiului, Ateliere Creative pentru diversitate și Noile minorități din București) și prezentate în timpul atelierului, fiecare profesor a gândit un plan de acțiune în ceea ce privește dezvoltarea activităților de cunoaștere a diversității culturale în rândul elevilor.

La final, Andrei Carcea a susținut un atelier de design thinking, unde participanții au aflat cum, printr-un spirit proactiv și prin muncă în echipă, pot dezvolta o întreagă strategie de utilizare a diversității în folosul dezvoltării comunităților. Participanții la atelier au schițat o strategie de reabilitate a spațiilor urbane dezafectate, pentru care noua menire poate fi găzduirea întâlnirilor de lucru între diferite părți interesate de creșterea conștientizării publicului asupra diversității culturale. Participanții și-au propus să continue pregătirea strategiei concepută în timpul întâlnirii și să o recomande pentru implementare instituțiilor publice abilitate.

Vernisaj Imaginile Bucureștiului

Diversitatea culturală a fost prezentată, din punct de vedere artistic și vizual, prin vernisajul expoziției Imaginile Bucureștiului, un proiect pornit de Asociația MAIE și dezvoltat de elevii Colegiului Tehnic de Poștă și Telecomunicații Gh. Airinei sub îndrumarea fotografului Adi Bulboacă.

Forumul Diversității Culturale: Interculturalitatea ca resursă pentru dezvoltare

Cei peste 60 de participanții la vernisaj au descoperit cum, în cadrul proiectului, elevii au surprins fotografic interferențele dintre culturi prin imaginile realizate în patru spații: Templul Coral, Biserica Armenească, Biserica Luterană și Centrul Islamic Islamul Azi. Imaginile au fost prezentate în cadrul Forumului Diversității Culturale alături de filmul making of, care dezvăluie pașii elevilor în interacțiunea cu diferitele unghiuri ale diversității culturale a Bucureștiului.

Biblioteca Vie a Diversității

Biblioteca Vie a Diversității este un experiment social, inițiat de Asociația MAIE, în care peste 50 de vizitatori au fost invitați ca, în loc de cărți, să „împrumute” și să „citească” poveștile a 11 reprezentanți ai minorităților naționale și ai noilor grupuri etnice din România, ale căror narațiuni au la bază pe cultura și tradițiile moștenite.

„Cititorii” au avut la dispoziție catalogul de prezentare a bibliotecii, au primit permise de cititor și au avut grijă să returneze cărțile la timp. La plecare, fiecare vizitator a primit câte un semn de carte ca amintire a Bibliotecii Vii și a „cărților citite”. Experimentul și-a îndeplinit misiunea de a-i sprijini pe vizitatori să depășească teama și reținerea față de necunoscut, stereotipurile sociale și lipsa de toleranță. Întâlnirile de lectură, dintre care unele s-au întins pe mai multe ore, au avut în loc de concluzie schimburi de adrese de e-mail și numere de telefon.

Concert Aida și noi

Concertul Aida și noi a reunit peste 60 de spectatori în fața unui show care a ilustrat diversitatea culturală muzicală printr-o fuziune armonioasă de sunete rock, gypsy, jazz, balkan, tango, urban folk și o doză bună de umor.

Forumul Diversității Culturale: Interculturalitatea ca resursă pentru dezvoltare

Aida și noi au stat ca simbol pentru diversitatea culturală și prin componența trupei, formată din membri sosiți în România din diferite colțuri ale lumii: Aida din Sarajevo, Mihai din Berlin, Dan și Bogdan din București, Ati din Santiago de Chile.

Tururi de redescoperire a orașului

În cadrul Forumului, Andrei Mărgulescu,Vali Negoi și Janina Ilie au purtat peste 40 de participanți în trei tururi de redescoperire a Bucureștiului prin prisma diversității arhitecturale. „Turiștii” au vizitat zona Giulești Sârbi, Muzeul Culturii Romilor, Cartierul Evreiesc diferite lăcașuri de cult: Templul Coral, Biserica Anglicană, Biserica Grecească și Biserica Italiană. La finalul tururilor concluzia, așa cum o enunță Andrei Mărgulescu, este că „Orașul are suflet grec, armean, italian, român […] ortodox, catolic, anglican, evanghelic!”.

Forumul Diversității Culturale: Interculturalitatea ca resursă pentru dezvoltare

Agenda evenimentului și mai multe detalii despre Forumul Diversității Culturale sunt disponibile aici: http://maieuropean.ro/forumul-diversitatii-culturale/

Du vorba mai departe:
Reclame