fbpx

Fotografie: „Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear”

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti vă invită joi, 7 iunie, la ora 19:00, la vernisajul expoziţiei „Objects in the mirror are closer than they appear”.

 „Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear” este o expoziție de lucrări noi al căror punct de plecare se află în Arhiva de Fotografie de Presă Minerva, ce conține imagini realizate de fotojurnaliștii de la ziarele clujene Făclia și Igazság între 1965 și 1993.  Evenimentul va avea loc la Eastwards Prospectus (Bucureşti, str. Plantelor nr. 50).

Arhiva a luat fiinţă prin colaborarea dintre mai multe fundaţii şi persoane fizice, care au scanat negativele şi le-au transformat într-o colecţie de internet la standardele internaţionale. (http://www.photoarchive.minerva.org.ro).

Concomitent, în cadrul atelierului Conset care funcţionează la Casa Tranzit, s-a iniţiat o serie de ateliere dedicată publicării arhivei. În munca atelierului au fost cooptate şi alte proiecte din diferite domenii artistice, precum cercetarea de istorie industrială desfăşurată de către Asociaţia Muzeului Transilvan, cercetarea substratului urban de după dezindustrializare desfăşurată de către grupul de arhitecţi A3 sau arhiva Emisiunii în limba maghiară a TVR.  În cotidianul Szabadság s-au publicat zilnic, timp de o lună, câte-un supliment de jumătate de pagină, încercând să-i provoace la discuţie pe cei care figurau în fotografii. În cadrul unui program de rezidenţă s-a discutat cu artiştii invitaţi despre utilizarea fotografiilor în vremurile apuse şi astăzi.

Reclame

http://www.conset.ro/atelier-minerva-archive.html

Proiectul a mai fost prezentat la Bucureşti la o conferinţă organizată de New Europe College (arhivART – Identifying, Understanding and Interpreting Visual Archives). Artiștii participanți în expoziție – artiștii vizuali Răzvan Anton, Claudiu Cobilanschi, Miklósi Dénes, Miklós Szilárd și Iulia Toma, alături de compozitorii Bolcsó Bálint și Kedves Csanád – au în comun interesul față de potențialul acestei arhive, precum și față de tema memoriei și a relației sale cu istoria. Prin intermediul artelor vizuale, al muzicii și al producției intelectuale, proiectul urmărește, problematizează și articulează o anumită situație social-politică din trecutul României.

Desfășurată pe ambele etaje ale galeriei, Objects in the Mirror Are Closer Than They Appear este prima expoziție de această amploare din București dedicată cercetării artistice contemporane bazate pe Arhiva de Fotografie de Presă Minerva și reprezintă o încercare de a da înapoi artei vocea politică de care a fost privată.

Du vorba mai departe:
Reclame