fbpx

FranceDanse Orient-Express

Inițiat de Institutul Francez din Paris, programul FranceDanse se oprește, în 2017, cu ocazia celei de-a 10-a ediții, în 13 țări din Europa de Est și Sud-Est, printre care și România, sub forma unui Orient-Express.

FranceDanse Orient-Express va permite unui public foarte larg din cinci mari orașe din România să descopere spectacole de dans ale unor coregrafi francezi recunoscuți sau emergenți, prin propuneri transdisciplinare și forme performative în dialog cu spațiul urban, video, muzică și creație sonoră, arhitectură și patrimoniu.

Publicul din București, Timișoara, Sibiu, Cluj-Napoca și Iași va putea asista, începând cu luna mai, la o serie spectacole de dans, dar și la evenimente conexe, precum filme, ateliere, întâlniri și dezbateri.

 

Reclame

Program :

GUID – Groupe Urbain d’Intervention Dansée/Ballet Preljocaj – Centre chorégraphique national d’Aix-en-Provence
Artiștii vor interveni în spațiul urban, prin momente extrase din repertoriul creat de coregraful francez Angelin Preljocaj.
o 23-24 mai la Timișoara, în cadrul Festivalului Fest-FDR
o 25-26 mai la București, în parteneriat cu ArCuB

Hydre, coregrafia Yuval Pick – Centre chorégraphique national de Rillieux-la-Pape
Spectacolul explorează performativ, în dialog cu muzica și creația sonoră, spații sau monumente de patrimoniu pe care le pune astfel în valoare.
o 6 iunie la București, Hanul Gabroveni, în parteneriat cu ArCuB
o 9 iunie la Sibiu/Biserica fortificată din Cisnădioara, în cadrul Festivalului Internațional de Teatru – FITS

Reclame

• Histoire spirituelle de la danse, David Wahl
Spectacol-lectură scris și interpretat de David Wahl, o causerie la intersecția dintre teatru-conferință și parcurs filosofic-istoric pigmentat cu date științifice, dar și cu detalii mai puțin cunoscute, secrete sau amuzante despre dans.
o octombrie la București și Iași, în cadrul eXplore Danse Festival în parteneriat cu 4Culture

• Dumi Moyi, François Chaignaud
Un performance solo de/cu François Chaignaud, creat pentru Fondation Cartier pour l’art și prezentat în cadrul Les Soirées Nomades.
o octombrie la București în parteneriat cu 4Culture

• Tordre, coregrafia Rachid Ouramdane – Centre chorégraphique national de Grenoble
Un spectacol-diptic mai mult decât un duo, două portrete intime ce explorează poveștile personale ale celor două dansatoare, dar și virtuozitatea și rezistența lor fizică.
o noiembrie la București în cadrul Bienalei regionale de coregrafie, în parteneriat cu CNDB – Centrul Național al Dansului București

• Caravana CND itinerant – Centre national de la danse
Caravana este un proiect inedit, care aduce spectacole, ateliere pentru profesioniști și/sau amatori, dezbateri și proiecții de filme de dans.
o noiembrie la București, Iași și Cluj-Napoca (în cadrul Festivalului Temps d’images)

• Gala, coregrafia Jérôme Bel
Spectacolul va fi re-creat la București cu 20 performeri români, în parteneriat cu Centrul Național al Dansului București.
o în decembrie, la București, cu ocazia premiilor CNDB

 

În complement, proiectul FranceDanse Orient-Express va conține momentele artistice transdisciplinare:

premiera filmului Polina, danser sa vie de Valérie Müller și Angelin Preljocaj, în cadrul Festivalului Național de Teatru București;

proiecții de filme de dans din Franța: focus FranceDanse, în cadrul Festivalului Internațional de film de dans – FIFD.

Fiecare spectacol sau intervenție artistică se vor organiza în parteneriat cu structuri profesionale recunoscute din România, cu scopul de a favoriza dezvoltarea unor proiecte comune bilaterale pe termen lung.

Pentru prima dată, FranceDanse se va desfășura în mai multe țări, în Europa de Sud-Est (Albania, Bosnia, Bulgaria, Croația, Grecia, Kosovo, Macedonia, Muntenegru, România, Serbia, Slovenia, Turcia și Ungaria) împlicând nu mai puțin de 8 companii franceze, 30 spectacole și 28 parteneriate realizate în tot atâtea orașe din regiune.

 

Evenimentele din cadrul acestui program beneficiază de susținerea „Teatroskop”, platformă de cooperare în domeniul artelor spectacolului inițiată de Ministerul Afacerilor Externe și al Dezvoltării internaționale, Ministerul Culturii și al Comunicației și Institutul Francez din Paris.

Du vorba mai departe:
Reclame