fbpx

Galeria românească Gaep la Drawing Now Art Fair din Paris

Cu sprijinul Institutului Cultural Român, Galeria Gaep participă pentru prima dată la Drawing Now Art Fair din Paris, cu o prezentare de lucrări noi și recente ale artiștilor Răzvan Anton și Raluca Popa.

Cea de-a 17-a ediție a târgului de desen are loc la Carreau du Temple din Paris, între 21 și 24 martie 2024. Standul Gaep se află în sectorul Process, dedicat pozițiilor artistice care împing limitele mediului desenului.

Lucrările de Răzvan Anton și Raluca Popa expuse reflectă timpul înscris în metodologii lente sau laborioase, precum și două abordări diferite ale unor colecții personale de imagini sau de materiale scrise.

După mai mulți ani în care a lucrat cu arhive publice precum Arhiva de Fotografie de Presă Minerva, Răzvan Anton (n. 1980, trăiește și lucrează în Cluj-Napoca) a început în 2022 să se uite la imagini din colecția familiei, majoritatea realizate de tatăl lui în anii ‘70-’80. Lucrările selectate pentru Drawing Now Art Fair exemplifică această schimbare din practica artistului. El continuă să folosească o tehnică heliografică pentru a scoate la iveală, oarecum paradoxal, un înțeles ascuns de pe suprafața imaginilor vechi, dar de această dată, imaginile sunt din colecția familiei. Anton începe prin a hașura foile de hârtie cu un pix albastru, apoi suprapune un ecran transparent cu negativul și/sau pozitivul fotografiei alese, iar la final le expune la lumina soarelui, pe ferestrele atelierului, timp de câteva săptămâni sau luni. În lucrările sale, timpul are răbdare.

Reclame

Raluca Popa (n. 1979, trăiește și lucrează în Berlin) folosește colecțiile personale de materiale scrise ca fundament pentru reflecții asupra proceselor de învățare. Probabil cea mai laborioasă lucrare a sa de până acum, Works (Scale 1:2) este un set de 13 cărți în care artista a reprodus de mână 197 de lucrări de control ale sale din anii de școală, la jumătate din scara lor originală, cu ajutorul unui pantograf. „Sistemul educațional românesc din anii ’90 transforma, în general, orice lucrare de control într-un amestec de memorie și muncă manuală, pe care Popa o reia acum senin și sârguincios, traducând scrierea în semne ce devin ornamente sau desene.” (Mihaela Chiriac, curator).

În prezentarea de la Paris este inclusă și o selecție de lucrări din seria Disegno Ricercato (I), în care Raluca Popa asociază o partitură muzicală – Musica Ricercata no. 1 de Ligeti – și o fotografie făcută de Brâncuși în atelierul lui în jurul anului 1920. Artista a dat peste Musica Ricercata într-o perioadă în care era preocupată să găsească noi modalități de lucru cu desenul; „ricercare” (în italiană, „a căuta” sau „a cerceta”) este principala ei motivație din spatele acestei serii de desene.

Drawing Now Art Fair este primul târg de artă contemporană din Europa dedicat desenului, înființat în 2007 și ajuns anul acesta la cea de-a 17-a ediție. Participarea galeriei Gaep la Drawing Now Art Fair 2024 este sprijinită de Institutul Cultural Român.

Reclame

Gaep este o galerie de artă contemporană cu un program de expoziții ce prezintă lucrările unor artiști consacrați sau în curs de afirmare. Fondată în 2014 de Andrei Breahnă (manager cultural) și Raluca Șoaita (arhitectă), activitatea sa se axa, inițial, pe practici artistice din Europa de Est. Actualul program cuprinde practici ce exprimă diferite contexte sociopolitice și poziții generaționale, într-o încercare de a transcende granițele stabilite și de a circula lucrări de artă și idei în noi moduri. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame