fbpx

Gianina Cărbunariu regizează la Szczecin, Polonia

Spectacolul Poveștile bunicilor șoptite fiicelor de mamele lor / Opowieści babć szeptane córkom przez matki, având textul și regia semnate de Gianina Cărbunariu, va fi pus în scenă, în premieră, în limba polonă, la Teatrul Contemporan din Szczecin, vineri, 8 decembrie 2023, cu sprijinul Institutului Cultural Român de la Varşovia.

Gianina Cărbunariu a fost invitată să pună în scenă un spectacol pe o temă socială de actualitate. Piesa pleacă de la realitatea Decretului 770 din 1 octombrie 1966 emis în România comunistă, care a limitat drastic întreruperile de sarcină, fiind, la momentul respectiv, unul dintre cele mai restrictive regimuri de control al natalității din blocul țărilor comuniste din Est. Timpul scurs de la punerea în aplicare a Decretului permite analiza consecințelor pe care astfel de decizii le poate avea la scara societății. Piesa scrisă de Gianina Cărbunariu se bazează pe o documentare aprofundată (interviuri, publicații, statistici), dar și pe interviuri realizate în România și Polonia și pe poveștile echipei artistice. Textul a fost tradus în limba polonă de Radosława Janowska-Lascar.

Gianina Cărbunariu este foarte apreciată în lumea teatrală poloneză. Două piese, mady.baby.edu și Stop the Tempo!, au fost traduse și publicate în antologii de teatru românesc și în reviste de teatru.

 În 2011, a participat în calitate de dramaturgă și regizoare la două festivaluri poloneze: „Dialog” din Wrocław, cu spectacolul 20/20, o producție a Studioului Yorick din Târgu Mureș, și „Demoludy” din Olsztyn, cu spectacolul Sado-maso blues bar, pus în scenă de Teatrul Mic din București. În 2012, spectacolul X mm din Y km, producție ColectivA din Cluj-Napoca, a fost prezentat la Varșovia în cadrul showcase-ului „Regizori români la TR Varșovia”.

Reclame

 În 2014, la Festivalul „Konfrontacje” de la Lublin au fost prezentate două spectacole: Tipografic Majuscul, în montarea Teatrului Odeon, și …nie czekajcie (…nu așteptați) – coproducția Teatrului „J. Szaniawski” din Wałbrzych și a Centrului pentru Cultură din Lublin, în regia lui Robert Zawadzki, după piesa Kebab. Piesa Stop the Tempo!, în traducerea Radosławei Janowska-Lascar, a fost pusă în scenă în 2015 la Teatrul „Helena Modrzejewska” din Legnica, în regia lui Jarosław Tumidajski, și se joacă fără pauză de atunci. 

În 2019, Gianina Cărbunariu a fost invitată de Teatrul Nowy Proxima să susțină masterclass-uri, iar în 2022 a făcut parte din juriul Teatrului Shakespeare din Gdańsk. În martie 2023, la invitația ICR Varșovia,Gianina Cărbunariu a susținut o conferință în cadrul evenimentului „Noaptea Ideilor”, un program de dezbateri organizat de Institutul Francez în peste 100 de localități în lume.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame