fbpx

HERITAGE RE:CODED – design vestimentar românesc la New York Fashion Week 2024

Institutul Cultural Român din New York organizează vineri, 16 februarie 2024, cea de-a treia ediție a Romanian Annual Fashion Showcase, program permanent dedicat prezentării designerilor români în capitala mondială a modei, New York.

Invitații ediției din acest an sunt creatoarea de modă Lana Dumitru și arhitectul român Vlad Tenu, care vor prezenta expoziția de design vestimentar HERITAGE RE:CODED realizată de FORÆVA, laborator de design multidisciplinar co-fondat cei doi artiști români.

Ca în fiecare an, luna februarie dă startul unuia dintre cele mai importante evenimente ale sezonului din industria modei la nivel mondial, New York Fashion Week 2024 (NYFW 2024), unde vor fi prezentate colecţiile de toamnă-iarnă 2024 ale celor mai talentaţi designeri ai momentului.

FORÆVA prezintă pentru prima dată la New York cea mai recentă colecție de design vestimentar imprimată 3D, HERITAGE RE:CODED, ca parte a programului Romanian Annual Fashion Showcase (ediția a 3-a), derulat de ICR New York. 

Reclame

Cei doi designeri premiați sunt cunoscuți la nivel internațional pentru colaborarea cu artista Björk, pe care au creat o ținută art-meets-tech realizată din 25.000 de cristale, o piesă vestimentară apreciată de revista Vogue și expusă în prezent la Swarovski Crystal Worlds Museum din Austria. 

În cadrul expoziției de la New York, artiștii Lana Dumitru și Vlad Tenu vor prezenta atât creații care fac parte din colecția imprimată 3D, cât și câteva dintre conceptele inițiale, prezentând procesul digital care a stat la baza colecției și o perspectivă asupra modului în care duo-ul a evoluat de la începutul colaborării sale.

Colecția HERITAGE RE:CODED reimaginează tradiția și meșteșugurile viitorului prin intermediul progreselor tehnologiei și informaticii. Obiectele de design vestimentar decodifică și reinventează grafica și motivele tradiționale vechi de secole prin intermediul designului computațional și reflectă asupra importanței pe care moștenirea culturală o are pentru generațiile viitoare. Expoziția este prezentată în cadrul New York Fashion Week 2024, după ce a fost prezentată anterior la Milano Design Week.

Reclame

Procesul creativ din spatele fiecărei piese este îmbunătățit de un algoritm personalizat, care interpretează și recreează modele tradiționale, la fel ca transmiterea codificată a motivelor tradiționale cusute de generații întregi. Fiecare design capătă noi forme de expresie materializate prin intermediul tehnologiilor de imprimare 3D de ultimă generație direct pe țesătură, realizate cu meticulozitate în colaborare cu Stratasys. Rezultatul este un nou limbaj vizual născut prin sinteză computerizată, ilustrând modelele cu simboluri, texte sau figuri complexe, dezvăluind semnificații ascunse și ducând mai departe povestea tradiției.

FORÆVA este un laborator de design multidisciplinar co-fondat de fashion designerul Lana Dumitru şi arhitectul Vlad Tenu. Fuziunea dintre domeniile lor este extinsă prin interesul lor comun în exprimarea ideilor prin mijloace artistice, inspirându-se din natură, meșteșuguri tradiționale, calcul, știință și tehnologie. Colaborarea lor de succes cu Swarovski întărește etosul studioului și misiunea de a reinventa meșteșugurile digitale, de a depăși granițele și provoacă percepțiile despre viitorul tradiției. Lansată în Hong Kong în 2018, rochia „Cristal Foræva” este realizată din 25.000 de cristale Swarovski, câștigătoare a premiului BIG SEE Wearable Art (Ljubljana, 2018), şi a fost purtată de faimoasa cântăreaţă islandeză Björk, în cadrul turneului Utopia Tour, expusă în prezent la Swarovski Crystal Worlds Museum din Austria.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame