fbpx

Ibn al-Haytham – părintele opticii

Arab după unii, persan după alţii, Ibm al-Haytham a fost unul dintre cei mai mari savanţi ai omenirii. A trăit în secolul 1 şi a adus contribuţii fundamentale opticii.

Ibn al-Haytham (Abu Ali al-Hasan  sau Alhazen în latină) a fost un pionier al gândirii ştiiţifice care a adus contribuții importante la înțelegerea principiilor opticii, vederii şi a modului în care lumina influenţează tot ceea ce ne înconjoară. Metoda sa de investigare, bazată în special pe experimente menite a verifica teoria, prezintă anumite similitudini cu ceea ce mai târziu a devenit cunoscut sub numele de metoda științifică modernă.

Pentru a explora natura luminii și a vederii, Ibn al-Haytham a folosit o cameră întunecată pe care a numit-o "Almuzlim Deși," tradus în limba latină ca "cameră obscură" – dispozitivul care stă la baza fotografiei. El a observat că lumina care vine printr-o mică gaură se propagă în linii drepte și proiectează o imagine pe peretele opus. Bazat pe astfel de experimente, Ibn al-Haytham ajuns la concluzia că vederea este realizată prin raze luminoase care provin din surse externe și care intră în ochi, mai degrabă decât prin razele emise de ochi așa cum se credea până în acel moment. 

Fascinant este faptul că Ibn al-Haytham a trait între anii 965 şi 1039, cu mult înainte de dezvoltarea opticii ca o ramură a ştiinţelor exacte. Ibn al-Haytham nu a fost numai un fizician uluitor, ci a adus contribuţii importante în filozofie, teologie, matematica, astronomie, anatomie, oftalmologie și multe alte ştiinţe. 

Reclame

Ibn al-Haytham – părintele opticiiCea mai importantă lucrare a lui Ibn al-Haytham este celebrul său tratat de optică în 7 volume, Kitab al-Manazir ("Carte de optică"), scris în perioada 1011 – 1021 și care poate fi considerată, precum cartea lui Isaac Newton, Philosophiae Naturalis Principia Mathematica, ca fiind una din cărțile cu cel mai puternic impact asupra evoluției fizicii, deoarece introduce metoda științifică și inițiază o adevărată revoluție în domeniile opticii și al percepției vizuale.
Imagini pentru alhazenStudiile lui Alhazen au influențat dezvoltarea ulterioară a opticii și ne referim aici la câteva aplicații practice, cum ar fi: telescopul, microscopul și aparatul fotografic. Marele erudit islamic se ocupă și de subiecte ca: lentila, oglinda, reflexia, refracția luminii, descompunerea acesteia în culori, vederea binoculară, viteza finită a luminii, propagarea rectilinie a acesteia.

De aceea, pentru editarea acestui Tratat de optică, Alhazen a fost considerat părintele opticii.

 

Tratatul a fost tradus în latină în jurul anului 1200, iar în 1572 a fost tipărită de Friedrich Risner cu titlul Opticae thesaurus: Alhazeni Arabis libri septem, nuncprimum editi; Eiusdem liber De Crepusculis et nubium ascensionibus și s-a bucurat de o mare reputație în perioada Evului Mediu.

Reclame

2015 – Anul luminii

Anul 2015 a fost declarat Anul luminii. Anul Internațional al Luminii este o inițiativă globală, care subliniază importanța tehnologiilor ușoare și optice în viața oamenilor, pentru viitorul lor, precum și pentru dezvoltarea societății. 
Dacă vreţi să aflaţi mai multe despre lumină şi tehnologiile legate de lumină, începând de la teorii şi aplicaţiile acestora în viaţa de zi cu zi sau în proiecte de viitor, accesaţi www.light2015.org.
Mai jos puteţi urmări trailerul unui film scurt despre Ibn al-Haytham, produs cu ocazia Anului Luminii. 

 
DIFF 2015 - 1001 Inventions World of Ibn Al Haytham

 

Scurtă biografie

S-a născut în Basra și a fost educat la Bagdad. Își începe cariera științifică în orașul natal. Este convocat de califul Al-Hakim, pentru a reliza un proiect de regularizare a Nilului, care inunda Egiptul an de an. Misiunea lui Alhazen nu a dat niciun rezultat și, deoarece califul era furios datorită eșecului, Alhazen se preface că este bolnav psihic. Este nevoit să rămână intr-un fel de arest (de fapt califul îi acorda "îngrijire") o bună perioadă de timp, până în 1021, când moare Al-Hakim. În această perioadă, Alhazen scrie celebrul său tratat de optică.

Mai târziu, Alhazen călătorește în Spania, unde întreprinde diverse cercetări științifice, cărora le-a dedicat diverse cărți.

 

 

Du vorba mai departe:
Reclame