fbpx

In memoria lui Didi – Amita Bhose

Editura Cununi de stele, alături de Casa de Cultură „Friedrich Schiller” şi Centrul de Artă „Euterpe”, ne invită în data de 4 februarie la un eveniment dedicat memoriei lui Amita Bhose.

Puţini oameni au iubit cultura română atât de puternic ca Amita Bhose. Didi. A fost atât de îndrăgostită de România încât a venit aici să predea la Universitatea din Bucureşti în perioada comunismului. Iată ce spunea Amita Bhose în 1992: 

"Am fost acuzată pentru că am iubit România. Îmi recunosc "vina". De dragul culturii române, cu dorinţa de a întemeia o şcoală serioasă de indianistică, m-am stabilit aici. 

Dacă am vrut să împart soarta poporului român, am suferit de frig, foame şi frică – acea teamă care aproape că ne-a paralizat minţile – alături de el. Nu m-am gândit să plec de aici, nici să trâmbiţez la posturile străine de radio. 

Scriam cu mâna în mănuşă, umblăm după lumânări pentru serile fără curent, aşa cum făceau mulţi. N-am învăţat, însă, să patinez pe străzile Capitalei, pentru că în fiecare zi studenţii mă luau de mâna, mă duceau la Universitate – la cursuri sau la examene – şi mă aduceau acasă. 

Uitându-mă la acele fiinţe înfometate, înfrigurate, deprimate moral, uneori mi se părea că vorbesc unor statui, într-o galerie de artă. Când le ascultăm lecţiile, vedeam cum le-au îngheţat buzele, în "temperatura camerei". Totuşi, lumina privirii lor mi-a dat puterea să rezist". 

Amita Bhose, 1992 

În memoria acestei extraordinare ambasadoare a culturii române şi a celei indiene, editura Cununi de stele, alături de Casa de Cultură „Friedrich Schiller" şi Centrul de Artă „Euterpe”, ne invită în data de 4 februarie la un eveniment special. 

La eveniment va fi lansată traducerea din sascrită a cărţii Natyasastra realizată de Amita Bhose și Constantin Făgețan şi apărută la editura Cununi de Stele în 2016. La eveniment veţi putea asista şi la o reprezentaţie de dans clasic indian. 

Reclame

Evenimentul se va bucura de prezenţa ambasadorului Indiei la Bucureşti, domnul E.S. RAMESH CHANDRA şi a doamnei KATYAYINI CHANDRA. 

Prezentarea cărţii va fi făcută de doamna Elena Andronache, studenta Amitei Bhose şi de doamna Carmen Muşat-Coman, directoarea editurii Cununi de Stele şi studenta Amitei Bhose.

NATYASASTRA. Prima traducere a tratatului de artă dramatică în Europa. 

Reclame

În estetica indiană, receptarea artei are aceeași importanță ca și crearea ei. Tradiția indiană socotește dramaturgia drept genul desăvârșit al literaturii, teatrul fiind o sinteză a tuturor artelor – muzica, pictura, sculptura, arhitectura și dansul. Natyasastra este, în același timp, cartea fundamentală a esteticii indiene. Tratatul estetic Natyasastra se ocupă de toate aspectele literare, artistice și tehnice. Teatrul, cel mai eficace mijloc al comunicării mesajului artistic, explorează principiile estetice pe deplin. În cele 37 de capitole, textul descrie mitologia originii teatrului, stabilește și nuanțează conceptele de rasa (experiența estetică) și bhāva (sentiment), precum și canoanele esteticii literare; tratează clasificarea pieselor de teatru, tipologia personajelor, structura piesei, prozodia și dialectologia în contextul dramaturgic, stilurile regizorale, distribuirea rolurilor, interpretarea prin rostire și gestică, expresiile faciale și mișcarea membrelor, tehnica dansului, principiile muzicii și folosirea instrumentelor muzicale. Nu neglijează nici discuțiile asupra costumației, machiajului sau a bijuteriilor, nici instrucțiunile amănunțite despre arhitectura scenei și a sălii. Indicațiile formulate în Natyasastra au îndrumat generații de autori, regizori și actori în conceperea piesei și prezentarea spectacolului şi le-a oferit spectatorilor, de-a lungul secolelor, pregătirea necesară pentru aprecierea unei opere de artă. Prestigiul imens de care s-a bucurat Natyasastra în lumea indiană a făcut ca regulile codificate în ea să devină norma la care se vor raporta ideile estetice și producția artistică până aproape de secolul XX.

Evenimentul are loc la CASA DE CULTURĂ „FRIEDRICH SCHILLER”, Sala 1 (etaj)
(Str. Batiştei nr. 15, Sector 2, Bucureşti, Tel.: 021 300 14 96, la ieşire Metrou Intercontinental, vizavi de Arcub).

 

Mai multe despre Amita Bhose puteţi afla de AICI.

 

Du vorba mai departe:
Reclame