Invitaţie la parkour

Institutul Francez din România, Goethe-Institut, Reborn Education România și Centrul Cultural German Iași au lansat proiectul Parkour 2016, arta deplasării și libertatea de mișcare în spațiul public.

Institutul Francez din România, Goethe-Institut, Reborn Education România și Centrul Cultural German Iași au lansat proiectul Parkour 2016, arta deplasării și libertatea de mișcare în spațiul public.

Practicanți de parkour din România (Traceurs.ro), Franța (Parkour Lyon) și Germania (ParkourONE) se întâlnesc la București ṣi Iasi în perioada 9-24 aprilie pentru o serie de evenimente dedicate acestei practici urbane.

Programul săptămânii din București (13-15 aprilie): 

Invitaţie la parkour

 

 

 

 

 

  •  
  •  
  • miercuri 13 aprilie și 14 aprilie – ateliere de inițiere în parkour (Piața Unirii, Parcul Bibescu de la intersecția străzilor Aleea Dealul Mitropoliei ṣi Bibescu Vodă). Sprijiniți de către practicanți români, germani și francezi, participanții vor avea ocazia să descopere practica Parkour într-un mod ludic, în cadrul atelierelor ce vor avea loc dimineața, între 11.00 și 13.00, precum și după-amiaza, în intervalul orar 14.00-16.00.
  • joi 14 aprilie, între 17.00 și 18.30 – practicanți de parkour, artiṣti, reprezentanți ai unor instituții se întâlnesc la cinema Elvire Popesco (Dacia, 77) pentru proiecția unor filme realizate în timpul sesiunilor parkour și pentru o dezbatere privind acest tip de practică urbană în prezența unui reprezentant al Ministerului Tineretului și Sportului. 
  • vineri 15 aprilie, între 10.00 și 16.00 – performanță stradală (Piața Unirii, Parcul Bibescu de la intersectia strazilor Aleea Dealul Mitropoliei ṣi Bibescu Vodă): eveniment deschis publicului. 

Programul săptămânii din Iași (16-22 aprilie): 

  • sâmbătă 16 și duminică 17 aprilie : descoperirea orașului Iași, prin prisma practicii Parkour și realizarea unor materiale foto, video; 
  • de luni 18 aprilie până joi 21 aprilie – ateliere de inițiere în parkour: sprijiniți de către practicanți români, germani și franceză, participanții vor avea ocazia să descopere practica Parkour într-un mod ludic, în cadrul atelierelor de descoperire ce vor avea loc dimineața și după-amiaza;
  • joi 21 aprilie – proiecție cinematografică (Institutul Francez din Iași): vor fi proiectate video-urile realizate la București și lași de către participanți;
  • vineri 22 aprilie – ParkourDay Girl : ziua va fi dedicată promovării practicii Parkour în rândul fetelor și se va desfășura în cadrul unor ateliere de descoperire animate de către practicante ale Parkour-ului.
  • 23-24 aprilie – Parkour Jam Iași. Intâlnirile Parkour cu participarea unor traceuri din România, Franța și Germania. Acesta este cel mai important eveniment Parkour organizat în România. 

Parkour-ul este o practică individuală care constă într-o deplasare eficientă efectuată prin propriile abilități motorii, în contexte urbane foarte variate. Este o tehnică care combină alergatul, săritul și escalada, puse în practică în funcție de obstacolele întâlnite. În ciuda faptului că necesită o seriozitate deplină pentru a face față antrenamentului fizic, această practică se vrea ludică și lipsită de concurență. Unul dintre obiectivele pe care și le propune Parkour-ul este acela de a-și proteja corpul și de a se antrena, păstrând totodată în minte aspectul utilitar al practicii. În cadrul acestei discipline, sunt prevăzute înregistrări audiovizuale, care sunt efectuate prin intermediul unei camere amplasate pe casca participanților. 

Proiectul Parkour 2016 este organizat de către Reborn Education Romania, Goethe-Institut din București, Institutul Francez din România, Centrul Cultural German din Iași

 

Du vorba mai departe: