fbpx

Istoria filmului maghiar – Domnul profesor Hannibal (1956)

La a șasea proiecție din seria Istoria filmului maghiar se proiectează filmul lui Zoltán Fábri: Domnul profesor Hannibal (1956)

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti în colaborare cu Arhiva Naţională de Filme din Ungaria (MaNDA) a iniţiat în 2016 o serie de proiecţii ce are menirea să prezinte cu scop educativ istoria filmului maghiar.

În acest an se împlinesc 120 de ani de la prima proiecție de film în capitala Ungariei și de la deschiderea primului cinematograf în Budapesta, iar cu ocazia aniversării milenare s-a filmat primul film în Ungaria.

Seria Istoria filmului maghiar a ajuns la a şasea proiecţie în anii cincizeci și la revoluția din 1956, care a avut loc acum 60 de ani. Cu această ocazie în data de 16 iunie, ora 19 la Cinema Eforie este proiectat filmul lui Zoltán Fábri: Domnul profesor Hannibal, un film cultic prezentat în 1956.

Reclame

Contextul istoric din film precum și Ungaria anului 1956 în care a fost turnat filmul, va fi prezentat de Cosmin Budeancă, istoric la Institutul de Investigare a Crimelor Comunismului și Memoria Exilului Românesc (ICCMER).

Istoria filmului maghiar - Domnul profesor Hannibal (1956)

Personajul principal al tragicomediei Domnul profesor Hannibal este o persoană nesemnificativă, apolitică: profesorul de liceu Nyúl Béla. Datorită unui studiu absolut neutru scris despre circumstanţele morţii generalului cartaginez Hannibal, ajunge în centrul atacurilor demagogilor, a celor care cred în teoriile rasiale, ceea ce duce la moarta sa. Domnul profesor Hannibal militează împotriva puterii represive, dictatoriale şi împotriva brutalităţii şi prostiei acesteia. Nu este întâmplător că prezentarea filmului a avut un rol cheie în 

Reclame

evenimentele din 1956. Însă poate fi actual în orice epocă şi oriunde, deoarece poartă un mesaj pentru fiecare epocă. Tocmai de aceea a devenit una dintre cele mai apreciate creaţii ale cinematografiei maghiare, iar criticii maghiari de film au ales pelicula, în anul 2000, prin vot secret, printre cele mai bune 12 filme maghiare ale secolului. 

Filmul a rulat în cinematografele a 18 ţări şi cei mai importanţi critici şi esteticieni ai genului au scris cronici pozitive. Drumul spre glorie al filmului – care continuă şi astăzi – a început la Festivalul de la Karlovy Vary din 1957, când a obţinut Marele Premiu.

Filmul va fi proiectat în Sala Eforie a Cinematecii Române, Arhiva Națională de Filme (str. Eforie nr. 2), joi, 16 iunie de la orele 19.00  și va fi subtitrat în limba română.

Istoria filmului maghiar - Domnul profesor Hannibal (1956)

Istoria filmului maghiar - Domnul profesor Hannibal (1956)

Du vorba mai departe:
Reclame