fbpx

Istoria zbuciumată a Revoluției de la 1989 – proiecția Filmului „Libertate”, la Bruxelles

Pentru a marca 20 ani de la aderarea României la NATO, 35 de ani de la Revoluția din decembrie 1989 și Luna Francofoniei, Institutul Cultural Român din Bruxelles, în colaborare cu Ministerul Afacerilor Externe, Delegația Permanentă a României la NATO și Ambasada României în Regatul Belgiei, organizează proiecția filmului „Libertate”, în regia lui Tudor Giurgiu, în zilele de 14 și 15 martie 2024.

Inspirat din evenimentele derulate la Sibiu, în 1989, filmul surprinde esenţa unui moment istoric semnificativ şi explorează complexitatea naturii umane în vremuri dificile, oferind, în plus, o imagine fascinantă a istoriei Europei de Est.

Pelicula este una din cele mai discutate și apreciate opere de artă din perioada recentă, transformând întâmplările reale într-o experiență emoționantă și palpitantă, care a captat atât atenția publicului, cât și a criticii de specialitate. Filmul a fost recompensat cu numeroase premii și distincții, atât la nivel național, cât și la nivel internațional (Franța, Germania, Belgia, Bosnia și Herțegovina etc).

Proiecțiile se vor derula în prezența regizorului Tudor Giurgiu, care va dialoga cu publicul, în două cinematografe de artă, renumite la Bruxelles:

Reclame
  • 14 martie 2024, cinema Vendôme, ora 18:45
  • 15 martie 2024, cinema Aventure, ora 19:00.

Participarea reprezentanților instituțiilor UE va permite abordarea, în cadrul discuțiilor de la sfârșitul proiecției, abordarea provocărilor cu care industria filmului se confruntă astăzi, la nivel european. Însăși producția filmului „Libertate” a fost o provocare, după cum spune regizorul, pentru că acesta s-a filmat la sfârșitul pandemiei, când păstrarea distanței sociale era încă o necesitate.

Evenimentul se înscrie în strategia ICR Bruxelles de promovare a valorilor cinematografiei românești și de accentuare a rolului important pe care peliculele din țara noastră îl joacă pe scena Uniunii Europene.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame