Proiectul cultural este cofinanțat de Administrația Fondului Cultural Național si se derulează între 15 iulie și 15 noiembrie 2018.
Proiectul „Istorie, oameni și granițe” este un proiect de recuperare a memoriei istorice și culturale, concentrat asupra evenimentelor din preajma Primului Război Mondial, așa cum sunt descrise în documente de arhivă și în istoriile orale ale locuitorilor de o parte și de alta a graniței care desparte, astăzi, Maramureșul Istoric.
După Marea Unire, prin Maramureșul Istoric a fost trasă granița dintre România și Ucraina. Astfel, prin forța istoriei, vom întâlni comunități locuite în majoritate de ucrainieni în România și comunități locuite în majoritate de români în Ucraina.
Prin acest proiect se propun:
1. Completarea informațiilor existente în arhivele românești cu informații aflate în arhiva din Berehovo, regiunea Zakarpatea, Ucraina.
2. O cercetare în Maramureșul Istoric, pentru identificarea de documente și istorii orale aflate în arhivele personale ale locuitorilor din Maramureș, referitoare la evenimente din perioada Primului Război Mondial.
3. Implicarea unor copii din două comune de munte din România și una din Ucraina, în activități educaționale și culturale.
Obiectivele specifice ale proiectului sunt:
a) Sprijinirea copiilor din zonele vizate (Bistra și Repedea – Maramureș, Apșa de Jos – Ucraina) în dezvoltarea abilităţilor cognitive și creative prin implicarea în activități de educație non-formală
b) Crearea și testarea unui model de acțiune cultural-educativă integrată curriculumului școlar de nivel primar și gimnazial
Proiectul se adresează următoarelor grupuri țintă:
– copii de vârstă școlară, până la gimnaziu inclusiv
– cadre didactice și părinți
– publicul larg
Principalele activități ale proiectului sunt:
– documentarea de arhivă în Beregovo, Ucraina
– cercetare de teren în satele Bistra și Repedea – Maramureș, Apșa de Jos – Ucraina
– organizarea unor programe educaționale și culturale, cu și pentru 20 de copii din Ucraina și 20 de copii din România
– editarea și tipărirea unui material educațional în română și ucraineană