Expoziția a fost prezentată pentru prima dată în Portugalia, în anul 2023, la Galeria ICR Lisabona și cuprinde o selecție de lucrări din albumul BD ,,Istorii din 89 în benzi desenateˮ, realizate de artiștii Șerban Anghel, Alexandru Ciubotariu, Felix Crișan, Vlad Forsea, Alexandra Gold, Valentin Ionescu, Puiu Manu, Nicolae Negură, Xenia Pamfil, Cristian Păcurariu, Ionuț Popescu, Gabi Rusu, Ileana Surducan, Maria Surducan, Octav Ungureanu, Mihai Timoșenco. Textele benzilor au fost special traduse în limba portugheză.
,,Istorii din 89 în benzi desenateˮ este primul album de benzi desenate despre revoluția din decembrie 1989 publicat în România, cel mai mare album colectiv de benzi desenate (39 de autori) și cel mai voluminos (212 pagini de benzi desenate). Albumul a fost editat de Muzeul Județean de Istorie Brașov și publicat în decembrie 2019. În cuprinsul albumului sunt autori români foarte apreciați în acest moment la nivel internațional, autori emblematici pentru istoria benzilor desenate istorice românești, precum și autori care din 2019 până în prezent au reușit să se impună pe piața națională de profil.
„Pe bună dreptate, se spune că atunci, în decembrie 1989, am fost mai uniți ca niciodată. După 30 de ani, acest subiect istoric a unit ca niciodată autorii de benzi desenate din România! 39 de artiști au răspuns pozitiv invitației noastre de a participa la acest album. Iar prima surpriza a fost vârsta lor. 21 aveau sub 14 ani în ’89 și șase au certificatele de naștere fără stema republicii populare sau socialiste. Așa că sunt multe istorii cu copii, părinți și bunici, despre un Crăciun dulce-amar, televizoare care dau revoluție, nu desene, libertatea de a-ți dunga mașina să arate ca o zebră, portretele arse sau mâzgălite ale lui Ceaușescu, dar și despre un manechin spânzurat și primul om mort văzut vreodată, la televizor sau în realitate.” Nicolae Pepene, extras din introducerea albumului ,,Istorii din ’89 în benzi desenate”
Muzeul Județean de Istorie Brașov este între cele mai importante instituții culturale ale județului Brașov (România). Muzeul a completat planul său de activități specifice unui muzeu clasic cu mai multe proiecte neconvenționle de popularizare a istoriei: festival de reconstituire istorică, expoziții în format outdoor, festival de benzi desenate istorice, producții editoriale BD și rețea europeană de benzi desenate istorice, producție film documentar, rezidențe de artă contemporană inspirate din teme istorice și/ sau de artă tradițională, stagiune artistică estivală etc.
Expoziția de la Muzeul Regional al Vinului de la Redondo va putea fi vizitată până la data de 12 mai 2024.