fbpx

Jazz polonez la Gărâna Jazz Festival

Formația Pink Freud și violonistul Adam Bałdych vor urca anul acesta pe scena festivalului Gărâna Jazz Festival, care va avea loc în perioada 12-15 iulie.

Gărâna Jazz Festival este cea mai interesantă manifestare jazz din România. În timpul acestei sărbători a muzicii, pe scena amplasată în aer liber într-o poiană înconjurată de munții Semenic urcă cei mai buni artiști din diferite colțuri ale lumii. Publicul îi ascultă până la ore târzii în noapte stând pe niște butuci groși de lemn. Festivalul este însoțit de concerte mai mici organizate în alte locuri.

La Gărâna Jazz Festival, la invitația directorului festivalului, Marius Giura, un mare cunoscător al muzicii jazz, polonezii susțin concerte în mod regulat. Participarea lor la festival este sprijinită de Institutul Polonez din București.

După ce anul trecut concertul legendarului trompetist polonez Tomasz Stańko a fost primit cu entuziasm, vara aceasta pe scena festivalului vor urca formația Pink Freud și violonistul Adam Bałdych.

Reclame

Pink Freud are în spate 20 de ani de activitate, fiind considerată una dintre cele mai originale voci în jazzul contemporan. Muzica lor, caracterizată în principal de fuziunea dintre jazz, punk și rock, a cucerit mai ales publicul tânăr. Liderul formației, Wojtek Mazolewski, binecunoscut publicului gărânez după show-ul susținut cu propriul cvartet în 2016, a contribuit la schimbarea unei generații în țara natală, readucând jazzul în atenția publicului polonez. Pink Freud continuă să schimbe gusturi și să atragă public nou prin modernitatea compozițiilor și stilul energizant, mereu proaspăt.

Concertul formației va avea loc în prima zi de festival, 12 iulie, pe scena principală din Poiana Lupului.

Wojtek Mazolewski – chitară bas

Reclame

Adam Milwiw-Baron – trompetă, electronics

Rafał Klimczuk – baterie

Karol Gola – saxofon bariton

Pink Freud - Monster of Jazz (2010)

A doua zi, pe 13 iulie, violonistul polonez Adam Bałdych va fi invitatul special al Elenei Mîndru și al trupei cu care aceasta a cucerit deja publicul de la Gărâna Jazz Festival în 2014 – Elena Mîndru Finnection. Prin acest nou proiect, cântăreața invită ascultătorul într-o călătorie muzicală exotică alături de un cvartet de jazz acustic care include și vioara, instrument ce aduce o caracteristică distinctă și specială muzicii lor. Repertoriul abordat include în majoritate compozițiile Elenei. Muzica lor combină într-un mod original elemente din muzica tradițională românească și jazz.

Elena Mîndru – voce

Adam Bałdych – vioară

Tuomas J. Turunen – pian

Eero Seppä – contrabas

Anssi Tirkkonen – tobe, percuţie

Elena Mindru - I Do Not (Official Music Video)

Sâmbătă, 14 iulie, violonistul polonez Adam Bałdych va urca din nou pe scena din Poiana Lupului alături de grupul norvegian Helge Lien Trio și saxofonistul Tore Brunborg pentru a prezenta noul album „Brothers”, care celebrează amintirea fratelui său.

Adam Bałdych este considerat de mulți critici ca fiind o speranță a violonisticii de jazz mondiale și un virtuoz al viorii. Concertează și colaborează cu muzicieni polonezi și din străinătate de la vârsta de 16 ani, fiind numit „copilul minune” al jazzului polonez. Este laureatul celui mai important premiu acordat artiștilor din întreaga lume în industria muzicală germană, al Grand Prix Jazz Melomani 2011 la categoria „Speranța melomanilor” și al Grand Prix Jazz Melomani 2012 la categoria „Artistul anului”. De asemenea, a fost nominalizat la prestigioasele premii muzicale poloneze „Fryderyk” în anii 2013, 2015 și 2016 la categoria „Artistul anului în muzica jazz”, precum și la ECHO Jazz 2016.

Adam Bałdych – vioară

Helge Lien – pian

Frode Berg – contrabas

Per Oddvar Johanse – percuție

Tore Brunborg – saxofon

 

Adam Baldych & Helge Lien Trio – "Elegy"

Programul complet al festivalului și informații despre bilete: www.garana-jazz.ro

Du vorba mai departe:
Reclame