fbpx

La filme, cetăţeni! Festivalul Filmului Francez, ediția 2018

Între 24 aprilie şi 6 mai, Festivalul Filmului Francez face o mică revoluţie pe marile ecrane din 9 oraşe din România (Arad, Braşov, Bucureşti, Buzău, Cluj-Napoca, Constanţa, Iaşi, Sfântu Gheorghe, Timişoara).

Cuvântul de ordine pentru cea de-a 22-a ediţie a manifestării este „schimbare” – schimbare de idei, de idealuri, de perspectivă, de viaţă, de societate.

Inspirat de întreaga simbolistică a protestelor din Mai 1968, de la care a preluat una dintre devizele cele mai cunoscute – Fiţi realişti, cereţi imposibilul! -, începând din acest an, Festivalul Filmului Francez (FFF) alege primăvara, care devine anotimpul său oficial, împrospătându-şi şi regândindu-şi secţiunile deja binecunoscute.

Noua ediţie a festivalului va coincide cu împlinirea a 50 de ani de la revoltele studenţeşti din Mai ’68, care au marcat istoria Parisului şi relaţia lui cu aspiraţiile noilor generaţii. Va exista şi o secţiune specială în care vor fi proiectate documentarele şi filmele de ficţiune din acea perioadă, care au schimbat cinematografia franceză.

Reclame

La filme, cetăţeni! Festivalul Filmului Francez, ediția 2018

Vei putea înţelege şi cum va evolua cinematografia franceză actuală datorită secţiunii competiţionale dedicate cineaştilor debutanţi sau aflaţi la cel al doilea lungmetraj. Filmele apreciate de critici şi premiate la marile festivaluri vor fi prezentate în secţiunea Panorama.

Va continua şi parteneriatul cu prestigioasa revistă Cahiers du cinema. Anul acesta, criticii de la Cahiers du cinema propun filme care surprind puternica legătură dintre teatru şi cinematografie. Selecţia lor include atât filme actuale, cât si filme clasice, în care actorul şi dinamica trupelor de teatru sunt în prim-plan.

Reclame

Filmul care va deschide festivalul este comedia fantastică MADAME HYDE de Serge Bozon (2017), povestea neobişnuită a metamorfozei personale şi sociale a unei profesoare de fizică timide şi retrase. Comedia te va purta din Corsica până pe străzile din Kinshasa, pe măsură ce evoluează povestea unei profesoare care dobândeşte puteri magice în urma unui accident. Aceste puteri o vor ajuta să facă faţă umilinţelor la care o supun elevii rebeli şi colegii din cancelarie. Filmul abundă în peisaje mirifice, în care poveştile reale şi cele pline de zâne se întâlnesc. Această creaţie mult apreciată în cadrul Săptămânii criticii de la Berlin 2018 şi pentru care Isabelle Huppert a primit Premiul pentru cea mai bună interpretare feminină la Festivalul de la Locarno (Elveţia) va deschide cea de a 22-a ediţie a FFF (pe 24 aprilie, ora 20.30, Cinema Elvire Popesco, Bd. Dacia 77).

Mrs. Hyde / Madame Hyde (2018) - Trailer (English Subs)

Cu ocazia aniversării a 50 de ani de la marile proteste care au provocat o serie de mutații intelectuale şi sociale în Franţa şi, prin ricoşeu, în toata Europa occidentală, FFF propune un Focus Mai 68. Filme de ficţiune importante (ca de exemplu MILOU EN MAI/MILOU ÎN MAI de Louis Malle) precum şi documentare inedite în România (MOURIR À 30 ANS/SĂ MORI LA 30 DE ANI de Romain Goupil sau celebrul LE FOND DE L’AIR EST ROUGE/REVOLUŢIA PLUTEŞTE ÎN AER de Chris Marker) vor ajuta publicul român, care nu cunoaşte prea multe despre aceste evenimente, să le înţeleagă mai bine contextul şi mizele.

Nu mai puţin rebelă, secţiunea Competiţie propune 6 filme – de debut sau a doua creaţie – foarte diferite unele de altele din toate punctele de vedere, dar având ca numitor comun îndrăzneala, impertinenţa chiar, dar şi poezia. Publicul este cel care face jocurile acestei secţiuni – el va cântări, va vota şi va premia filmul preferat. Acestuia i se va decerna « Premiul publicului TV5MONDE », care constă într-un ajutor financiar național pentru operatorul care va distribui filmul în cinematografele din România. Pe de altă parte, FFF va acorda mai mult spaţiu discuţiilor pe fond – mai mulţi tineri regizori şi actori francezi se vor întâlni cu publicul român pentru a dezbate despre ideile şi demersurile lor artistice (Marine Francen, regizoarea filmului LE SEMEUR/SEMINŢE – 24-27 aprilie, Bucureşti; Vincent Macaigne, regizorul peliculei POUR LE RÉCONFORT/CONFORT ŞI CONSOLARE, Bucureşti; Mona Walravens, actriţă în COMME DES GARÇONS/ECHIPA DE FETE de Julien Hallard, 3-6 mai, Cluj şi Timişoara).

Cu privirea sa pătrunzătoare, Săptămâna Cahiers du cinéma, realizată în colaborare cu cea mai importantă revistă de film din Franţa, se apleacă asupra relaţiei ambigue pe care opera filmată o întreţine cu teatrul. Prieten vechi al Festivalului Filmului Francez din România, Joachim Lepastier, critic la Cahiers du cinéma şi autorul selecţiei acestui program, explorează jocul între „a fi” şi „a părea” în viaţa de zi cu zi, pe scenă şi în film, dar şi limitele, complicităţile şi divergenţele între realitate, teatru şi marele ecran.

 

În acelaşi spirit analitic şi contestatar, Panorama expune câteva din cele mai bune creaţii cinematografice franceze de ultimă oră, filme care s-au impus atât în sălile de cinema cât şi în marile festivaluri internaţionale. După cum este şi cazul lui JUSQU’À LA GARDE/CUSTODIA de Xavier Legrand (2017), filmul care va închide, la București, cea de a 22-a ediţie a Festivalului Filmului Francez, şi care a fost distins, în 2017, atât cu Leul de argint pentru cel mai bun regizor la „Mostra”, Festivalul de film de la Veneţia, cât şi cu Premiul publicului la Festivalul de la San Sebastian. Pelicula surprinde existenţa unei familii ai cărei membri se sfâşie între ei din cauza procedurilor legale de acordare a custodiei fiului unic, arătând, ca într-o oglindă, imaginea unei societăţi în pragul exploziei, sufocată de propriile convenţii şi laşităţi (2 mai, ora 21.00, Cinema Elvire Popesco).

Oraşe :

–              Arad / Cinema Arta, 4-6 mai

–              Brașov / Cinemateca Patria, 3-6 mai

–              Bucarest / Cinema Elvire Popesco, 24 avril – 6 mai

–              Buzău / Teatrul George Ciprian, 4 mai

–              Cluj-Napoca / Cinema Victoria, 3-6 mai

–              Constanța / Cityplex Tomis Mall, 3-6 mai

–              Iași / Cinema Ateneu, 2-5 mai

–              Sfântu Gheorghe / Cityplex Arta, 3-6 mai

–              Timișoara / Universitatea de Vest – Aula Magna – 3-6 mai

Toate filmele sunt prezentate în versiune originală, cu subtitrare în limba română.

Biletele pot fi achiziţionate de la casa Sălii Elvire Popesco, cu o oră înainte de fiecare proiecţie, de la Librăria Kyralina, de la Librăria Hecate, în reţeaua de librării Humanitas si de pe elvirepopesco.ro (eventbook.ro).

FFF2018 – Fiţi realişti, cereţi imposibilul!

Organizatori: Ambasada Franței în România și Institutul Francez din România

Co-organizatori: Alianța Franceză Brașov, Agenția consulară a Franței la Brașov, Primăria Brașov, Cinemateca Patria, Alianța Franceză Constanța, Cityplex Tomis Mall Constanța, Centrul Cultural Francofon Buzău, Teatrul George Ciprian, Centrul de Cultură și Artă Buzău, Consiliul Județean Buzău, Cinema Ateneu, Universitatea de Vest din Timișoara, Asociația CitiZenit, Centrul Municipal de Cultură Arad, Primăria Arad, Cinema Victoria, Cityplex Arta

Du vorba mai departe:
Reclame