fbpx

Laborator de artă în spațiul public

Centrul Cultural al Municipiului București implementează, în perioada 1-10 noiembrie 2023, proiectul „Laborator de artă în spațiul public”, un proiect finanțat de Uniunea Europeană în cadrul programului Erasmus+.

Proiectul presupune participarea a opt angajați din cadrul ARCUB la un program de învățare de tip job shadowing, prezentat de organizația culturală Københavns Internationale Teater (KIT) din Copenhaga.

Având în vedere experiența Centrului Cultural al Municipiului București – ARCUB în organizarea evenimentelor stradale de anvergură, implicarea echipei ARCUB în sesiunea de activități desfășurate, timp de zece zile, în cadrul organizației culturale Københavns Internationale Teater (KIT) implică aprofundarea unor metode noi de dezvoltare a proiectelor stradale care să corespundă nevoilor actuale de consum cultural în spaţiul public.

Spre deosebire de tipurile de evenimente stradale organizate înainte de 2020, pandemia de coronavirus și măsurile luate pentru siguranța cetățenilor au generat schimbări în practicile de consum cultural în spaţiul public. Astfel, una dintre priorităţile postpandemice ale ARCUB a fost organizarea celui mai amplu eveniment outdoor al Bucureştiului,  „Străzi deschise – București, Promenadă Urbană”, o modalitate de recuperare a spaţiului public prin pietonalizarea temporară a unor artere aglomerate ale oraşului.

Reclame

Proiectul, ajuns deja la a treia ediție, are un impact tot mai mare ca alternativă de petrecere a timpului liber în spațiul citadin și s-a extins, cu fiecare an, către cartierele oraşului. Ca exemplu, doar în acest an, 2023, peste un milion de locuitori ai Bucureștiului au participat la activitățile recreative propuse de operatori culturali ai Capitalei. Având în vedere complexitatea acestui proiect cultural și importanța acestuia pentru comunitate, a devenit esențial ca echipa de organizare să valorifice constant noi posibilități de învățare și acumulare de noi cunoștințe pentru a gestiona cu succes toate aspectele legate de implementarea acestuia și pentru a dezvolta noi strategii eficiente de dezvoltare a proiectului, contribuind astfel la creșterea atractivității orașului București atât pentru locuitorii acestuia, cât și pentru potențiali turiști.

Proiectul „Laborator de artă în spațiul public”, finanțat de Uniunea Europeană, prin programul Erasmus +,vine în sprijinul unui astfel de demers: prin programul de dezvoltare profesională, angajații ARCUB intră în contact cu noi perspective și abordări creative în planificarea și implementarea evenimentelor culturale în spațiul public, prin transmiterea cunoștințelor și schimbul de experiență cu alți specialiști din domeniu. Experiența acumulată de angajații ARCUB în cadrul programului de mobilitate va contribui la îmbunătățirea metodelor de implementare a evenimentelor culturale de stradă, la creșterea relevanței evenimentelor culturale, având, totodată, un impact semnificativ în crearea și dezvoltarea programelor artistice și educaţionale care valorifică potenţialul creativ al oraşului, adaptate nevoilor unui public modern.

Nu în ultimul rând, colaborarea ARCUB cu instituții culturale europene, precum Københavns Internationale Teater (KIT), reprezintă o oportunitate de a se alătura unei rețele internaționale a operatorilor culturali valoroși, contribuind la diversificarea ofertei culturale, promovarea patrimoniului cultural, facilitarea accesului public la cultură, precum și la stimularea turismului cultural.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame