fbpx

Legenda lui Manole în interpretare poloneză

Ritual scenic, performance și concert în același timp. Pe scurt, legenda meşterului Manole în viziunea regizorului Darek Błaszczyk și a muzicianului Jacek Hałas.

Balada populară românească despre Meșterul Manole și construirea Mănăstirii de la Curtea de Argeș se transformă într-un spectacol de teatru impresionant în interpretarea unor artiști și muzicieni din Polonia. Spectacolul va fi jucat în premieră în România la Teatrul Odeon din București, sâmbătă, 4 iunie, în închiderea Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix NOVA.

Spectacolul este rodul imaginației regizorului Darek Błaszczyk și a muzicianului Jacek Hałas, plecând de la fascinaţia pentru legenda Meșterului Manole și tradițiile muzicale ale Carpaților. Ei au transformat povestea acestui om sfâșiat de dragoste și de dorința de a crea lucruri mărețe într-un spectacol de teatru radiofonic. Apoi, cu ajutorul lui Zbyszek Olkiewicz, l-au montat pentru scenă sau, mai bine spus, l-au transpus într-„un ritual scenic, un performance și un concert în același timp”. La baza spectacolului se află cântul arhaic acompaniat de sunetele produse de instrumentele populare în interpretarea unor virtuoși ai muzicii tradiționale din Polonia. Spectacolul a fost premiat pentru cea mai bună regie și cea mai bună muzică la Festivalul „Două Teatre” din Sopot și a fost prezentat la Prix Marulič (Hvar, Croația) și Prix Italia, 2014.

Spectacolul va fi jucat în premieră în România cu ocazia Festivalului Internațional de Teatru Radiofonic Grand Prix NOVA (31 mai – 4 iunie 2016), în cadrul unui parteneriat între Radio România, Teatrul Odeon și Institutul Polonez din București. Grand Prix NOVA se află sub înaltul patronaj al Alteței Sale Regale Principesa Moștenitoare Margareta a României.

Reclame

Darek Błaszczyk este regizor de teatru, film, televiziune și radio. A absolvit istoria artei la Universitatea din Varșovia. A pus în scenă și pe peliculă, printre altele, textele lui Rilke, Cioran și Grossman.

Jacek Hałas este instrumentist, cântăreț și compozitor. În afară de implicarea în mai multe proiecte artistice și muzicale, se ocupă de cercetarea și popularizarea tradițiilor muzicale populare și arhaice.

Zbyszek Olkiewicz este actor și regizor, din anul 1974 colaborează cu celebrul grup de teatru plastic „Akademia Ruchu” din Varșovia, împreună cu care creează spectacole, happening-uri și performance-uri. Lucrează în Polonia, Rusia, Spania și Argentina.

Reclame

 

Meșterul Manole

  • Regia și scenografia: Darek Błaszczyk, Zbyszek Olkiewicz; muzica: Jacek Hałas
  • Teatrul Odeon, Sala Studio, sâmbătă, 4 iunie, ora 19.30
  • Durata: 50 min.
  • Spectacolul este supratitrat în limba română.
Du vorba mai departe:
Reclame