fbpx

‘Les Muses’ – prima expoziție personală în Franța a artistei Iulia Șchiopu

Galeria Macadam a ICR Paris găzduiește între 13 și 30 octombrie, expoziția de autor ‘Les Muses’ /’Muzele’, semnată de Iulia Șchiopu. Curatoriată de Dr. Cristina Simion, expoziția prezintă o serie de lucrări de pictură și tehnică mixtă despre muze, sursa creației, cele care ne inspiră.

‘Le-am dedicat această expoziție, este o reverență făcută cu drag în fața grației’, notează Iulia Șchiopu despre acest proiect.

Cu numeroase expoziții personale și de grup în România și Germania, în spațiul muzeal și în instituții publice, în bienale și în galerii private, dar și cu o bogată activitate în ilustrația de carte, Iulia Șchiopu este o artistă populară și iubită, a cărei pictură e ancorată în genul realismului magic. De multe ori, inventează povești complexe ale personajelor pictate, volumul ei de proză scurtă ‘Sacoșa cu Stele’ (editura Herg-Benet) având tirajul epuizat în timp record.

‘Mereu m-am gândit că o carte este cu adevărat terminată abia atunci când ajunge în mâinile primului cititor sau că un tablou devine tablou după primele priviri, altele decât ale autorului; că actul artistic este drumul, devenirea, arcul electric între două puncte. Muzele mi se par metafora completă a acestui dialog, cărăuşii evanescenți ai emoției, forma de energie tranzacționată la bursele sufleteşti. Între tăcere şi cântec, muzele ne sunt acel prieten de care scria Nichita Stănescu, „mai vital decât un înger”.

Reclame

Deși cunoscută publicului francez, mai ales ca ilustrator, Șchiopu are cu ‘Les Muses’ prima sa expoziție personală în Franța. Expoziția este deschisă în perioada 13-30 octombrie 2023.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame