fbpx

Literatură română, tradusă în limba bulgară

În luna februarie a acestui an, romanul O formă de viață necunoscută (Polirom, 2022 – ediție de buzunar) de Andreea Răsuceanu va apărea în limba bulgară la ICU Publishing, în traducerea Lorei Nenkovska. O formă de viață necunoscută a mai apărut în limba franceză și este în curs de apariție în limba spaniolă.

O formă de viață necunoscută este al doilea roman al Andreei Răsuceanu publicat de ICU Publishing. Romanul își va găsi locul printre volume semnate de zeci de scriitori europeni – autori de expresie engleză, germană, greacă, neerlandeză, slovenă etc. Înființată în anul 2010, editura bulgară are în portofoliu autori ca: Olga Tokarczuk, Colm Tóibín, Zadie Smith, Hisham Matar, Rose Tremain etc.

Traducătoarea Lora Nenkovska spune despre roman: „Andreea Răsuceanu a folosit cu pricepere fiecare document din cele trei epoci pentru a ne oferi o călătorie detaliată prin spirala timpului și a sufletelor celor trei personaje. Fiecare element din poveste are propriul său sens, obiectele mărunte redau aspectul vieții și spiritul epocilor trecute. Și într-adevăr, exact așa cum arheologul iscusit poate crea o poveste vie din rămășițele mute, tot așa un bun povestitor poate imagina și recrea viața și atmosfera din jurul femeilor ale căror nume le-a găsit în documentele și manuscrisele prăfuite.”

În luna aprilie, Andreea Răsuceanu va fi invitata Festivalului Literary Talks Sofia și va susține un turneu de promovare a celor două romane traduse.

Reclame

Andreea Răsuceanu este prozatoare și critic literar. Cărțile ei au primit numeroase premii importante și nominalizări și au fost traduse în spaniolă, franceză și bulgară. Este autoarea romanului Vântul, duhul, suflarea (Polirom, 2020, 2023), pentru care a primit Premiul Academiei Române pentru Proză (2022), Premiul Uniunii Scriitorilor din România pentru Proză (2021), premiul Scriitorul lunii februarie (Gala Scriitorii Anului, 2021), Premiul pentru Proză al Uniunii Scriitorilor din România, filiala Dobrogea și nominalizări la Premiile revistei Observator cultural, Premiile „Sofia Nădejde” și Premiul Național de Proză „Ziarul de Iași”. Romanul s-a aflat pe lista scurtă la Premiul Uniunii Europene pentru Literatură (2022) și a apărut în spaniolă, la Editorial Confluencias (2022). 

O formă de viață necunoscută (2018, 2022) a primit Premiul pentru proză al revistei Ateneu (2019) și premiul Scriitorul lunii ianuarie (2019), decernat de Uniunea Scriitorilor din România, și a fost nominalizat la toate premiile literare din România. A apărut în Franța, la editura Nouvel Attila-Seuil și este în curs de apariție în Spania, la Editorial Confluencias.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame