fbpx

Luna Francofoniei: maraton literar la Lyon, Chambéry și Grenoble

Cu prilejul celebrării Lunii Francofoniei și Zilei Internaționale a Femeii, Consulatul General al României la Lyon, în parteneriat cu Institutul Cultural Român, organizează, în perioada 6-9 martie 2024, un maraton literar cu tema „Identités féminines dans la littérature roumaine et française contemporaine“ (Identități feminine în literatura română și franceză contemporană), la Lyon, Chambery și Grenoble, în Franța.

La maratonul literar au fost invitate trei scriitoare din România, participante la diferite ediții ale Festivalului Primului Roman de la Chambéry: Diana Bădica (laureată a ediției din 2020), Simona Antonescu (finalistă în cadrul ediției din 2016) și Corina Ozon (participantă la ediția din 2022).

Evenimentele sunt organizate în colaborare cu scriitoarea Simona Ferrante, președinta comitetului de lectură în limba română din cadrul Festivalului Primului Roman de la Chambéry. Pe lângă oportunitatea de a scoate în relief rolul activ al României în cadrul Francofoniei, organizarea evenimentelor literare are ca obiectiv promovarea literaturii române, atât în rândul comunității românești, cât și în rândul publicului francez din circumscripția CG Lyon, mai ales în vederea stabilirii unor contacte între scriitoare și edituri locale care ar putea fi interesate de o eventuală colaborare.

Seria evenimentelor a început la Lyon miercuri, 6 martie 2024, ora 18:30, cu o seară literară găzduită de Primăria Arondismentului 6. Scriitoarele Diana Bădica, Simona Antonescu și Corina Ozon au dialogat în cadrul unei dezbateri moderate de scriitoarea Simona Ferrante, cu participarea traducătoarei Florica Courriol. Joi, 7 martie 2024, de la ora 18:00, cele trei scriitoare s-au întâlnit cu publicul din Chambéry, la sediul Lectures Plurielles, unde au purtta un dialog în oglindă despre universurile lor literare, moderat de scriitoarea Simona Ferrante.

Reclame

La Grenoble, vineri, 8 martie 2024, de la ora 14:00, este programată o întâlnire literară la Maison International; în prezența Consulului General al României la Lyon, domnul Oleg Ungureanu, cele trei invitate vor întâni scriitoare de origine română din zonă: Constanța Apetroaie, Simona Ferrante, Petra Petresco Cornelia Petrescu.

La evenimente vor fi invitați și editori francezi care sunt deschiși publicării literaturii est-europene, precum reprezentanți ai editurilor Syrtes, Tropisme, Les Editions Bleu et Jaune, dar și membri ai comunității românești sau cetățeni francezi, în special din cadrul asociațiilor de prietenie franco-române.

Întâlnirile literare se vor desfășura în parteneriat cu Primăria Arondismentului 6 din Lyon și cu asociațiile Rhône-Roumanie, Grenoble-Isère-Roumanie, Scène et Danube și Lectures Plurielles – Festival du Premier Roman.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame