fbpx

Matematicianul Cédric Villani vine la Bucureşti

Celebrul matematician francez, laureat al medaliei Fields – echivalentul premiului Nobel – va efectua o vizită în România în perioada 17 – 18 mai 2016.

Domnul Cédric Villani va primi din partea Universității Politehnica din București titlul de Doctor Honoris Causa, pe 17 mai, de la ora 09.00 (Splaiul Independenţei nr. 313, clădirea Rectoratului, sala AN010), ocazie cu care va avea și o întâlnire cu studenții de la Filierele în Limbi străine, dar și cu profesorii lor. 

De asemenea, pe 18 mai, de la ora 09.30, la Institutul de Matematică Simion Stoilow (Calea Griviței nr.21) domnul Villani va intra în dialog cu elevi și studenți români pe tema culturii științifice, plecând de la volumul său „Visători picați din lună. Patru genii care au schimbat istoria", și a campaniei „Creative France", a cărei imagine este și care are ca obiectiv promovarea atuurilor Franței în materie de dinamism industrial și economic, potențial de inovație și vitalitate culturală și artistică.  

Matematicianul Cédric Villani vine la BucureştiLa acesta discuție au fost invitați elevi de la licee de prestigiu din București precum Liceul „Sfântul Sava", Liceul „Tudor Vianu", Școala Centrală, Liceul Francez „Anna de Noailles", precum și laureații Olimpiadelor de Matematică. Biroul din România al Agenției Universitare a Francofoniei va distribui celor prezenți cel mai recent volum apărut în limba română al domnului Villani -„Visători picați din lună. Patru genii care au schimbat istoria". Dezbaterea va fi urmată de acordarea diplomei Honoris Causa a Academiei Române. Presa este invitată să ia parte la acest eveniment.

Reclame

Cédric Villani s-a născut în 1973 la Brive-la-Gaillarde, un orăşel din sud-estul Franţei, într-o familie de profesori de literatură. Pasionat de matematică din copilărie, a studiat la Şcoala Normală Superioară din Paris, specializându-se în analiză matematică. În 1998 şi-a susţinut teza de doctorat "Contribuţii la studiul matematic al gazelor şi plasmelor", care anunţa preocuparea sa pentru matematicile aplicate. În 2000 a devenit profesor la Şcoala Normală Superioară din Lyon, iar, în 2009, a fost numit director al Institutului Henri Poincaré. Cédric Villani a fost elevi a lui Pierre-Louis Lions, el însuși laureat al Medaliei Fields în 1994.

Pentru contribuţiile sale în domeniul ecuaţiilor diferenţiale cu derivate parţiale din fizica statistică, Cédric Villani a primit premiul Societăţii Europene de Matematică (2008), premiul Fermat (2009), premiul Henri Poincaré (2009) şi medalia Fields (2010).

În România au fost publicate două volume semnate de Cédric Villani : „Teorema vie" (Editura Humanitas, 2014), care spune povestea descoperirii premiate cu medalia Fields, și „Visători picați din lună. Patru genii care au schimbat istoria" (Editura Trei, 2015).

Du vorba mai departe:
Reclame