fbpx

De ce a ajuns atât de târziu Max Weber în Franţa?

Joi, 19 mai începând cu ora 18.00, la Facultatea de Sociologie și Stiințe Social-Politice din Iaşi are loc conferința La réception de Max Weber en France

Centrul Cultural German Iaşi îşi uneşte forţele cu  Institutul Francez şi, cu ajutorul Facultăţii de Sociologie și Științe Politice Iași din cadrul Universităţii „Alexandru Ioan Cuza" Iaş,i ne invită la o conferința care tratează accesul tardiv al teoriilor lui Max Weber în Franţa. Conferinţa este susţinută deJean-Pierre Grossein, profesor emerit la Univeristatea Paris VIII, cunoscut pentru publicațiile sale, printre care cele mai recente se numără : « De l'interprétation de quelques concepts wébériens », Revue française de sociologie și Concepts fondamentaux de sociologie(2016).
 
Recepția lucrării lui Max Weber, în Franța, a fost tardivă și, până de curând parțială. Problematica și teoria weberiană au întâmpinat o rezistență puternică, uneori chiar respingere în domeniul ştiinţelor sociale în Franţa, mult timp dominate de școli de gândire, care îi erau ostile lui, mai ales școala Durkheim și curentul marxist. Dar, la aceste obstacole fundamentale s-a adăugat o provocare suplimentară, aceea a limbajului teoretic al lui Weber, care s-a confruntat cu obiceiurile franceze lexicale și care a necesitat pentru traducere, o muncă deosebit de riguroasă, ceea ce nu a fost cazul pentru traducerile franceze, ele însele tardive, incomplete și deficitare în punctele esențiale. Prezentarea domnului prof. Jean-Pierre Grossein va încerca să clarifice aceste aspecte diferite, atât teoretice cat și semantice, pornind de la  propria sa lucrare ca traducător și comentator al lucrării lui Max Weber.
 
Intrarea este liberă!
 

Du vorba mai departe:
Reclame