fbpx

Meșteri populari, certificați la muzeu

Muzeul ASTRA de la Sibiu este primul din Europa care certifică, începând din acest an, meşteri populari din domenii diferite.

„Vreau să vă spun în premieră că Muzeul ASTRA este prima instituţie muzeală din România acreditată ca centru de evaluare şi certificare a competenţelor profesionale pentru următoarele ocupaţii – tâmplar artizanal, muncitor constructor bârne, chirpici şi piatră şi confecţioneri obiecte artizanale din lemn”, a anunțat directorul instituției, Ciprian Ştefan.

Directorul Muzeului ASTRA a precizat că, până în luna mai, cursurile pentru aceşti meşteri populari vor fi gratuite, după care vor fi plătite.

La nivel european, muzeul sibian este instituţie care oferă aceste certificări. „Suntem daţi ca exemplu de bună practică vizavi de modul în care reuşim să certificăm competenţele unei resurse umane care nu îşi găseşte un loc pe piaţa muncii. În acelaşi timp, vorbim de oameni care depăşesc 50 de ani şi care trebuie cumva reaşezaţi pe piaţa muncii”, a mai spus directorul muzeului.

Reclame

Prima evaluare a competențelor profesionale pentru meșterii tradiționali a avut loc în luna octombrie a anului trecut, fiind adresată viitorilor meșteri specializați în confecționarea obiectelor artizanale din lemn.  

Specialiștii Muzeului ASTRA au elaborat un ,,Standard ocupațional” denumit  ,,Confecționer obiecte artizanale din lemn”, iar acesta a fost aprobat de către Autoritatea Națională pentru Calificări (ANC). 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame