fbpx

„Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine”

Centrul Cultural Reduta Brașov a lansat proiectul „Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine”, dedicat protejării și promovării patrimoniului cultural imaterial al comunităților rrome din zona etnografică Săcele și nu numai.

Proiectul cultural „Mișto tanda, mișto manda – e frumos la tine, e frumos la mine” a debutat la Brașov cu un spectacol susținut de Taraful din Vărbilău și de Grupul de dansuri tradiționale rome „RomaFest”. Evenimentul a avut loc pe scena Centrului Cultural Reduta, în 7 aprilie 2024, de la ora 19.00 și a fost organizat cu ocazia Zilei Internaționale a Romilor.

Prin acest proiect cultural, Centrul Cultural Reduta își propune cercetarea, conservarea și punerea în valoare a bogăției culturale și a tradițiilor specifice comunității rome, prin documentarea acestora în cele foste 7 sate săcelene din Județul Brașov, precum și conceperea și prezentarea publică a unui program cultural-artistic și educațional specific acestei comunități, atât la Brașov, cât și la Săcele.

În cadrul proiectului, vor fi documentate și prelucrate toate datele cu semnificație etnografică, istorică și artistică necesare realizării unui film documentar etnografic, a unei broșuri și a unei expoziții foto-documentare etnografice, pe care le va prezenta în cadrul unui spectacol de muzică și dansuri tradiționale rome organizat la Liceul Tehnologic „Victor Jinga” din Săcele, în luna august.

Reclame

De asemenea, la Săcele și Tărlungeni, vor fi organizate câte patru ateliere educaționale bazate pe meșteșugurile și tradițiile romilor păstrate în comunitate: de etnoiatrie – practici medicale populare, de confecționare coronițe funerare, de modelare a lemnului și de dansuri tradiționale.

În această vară, Centrul Cultural Reduta va cerceta și prelucra toate datele cu semnificație etnografică, istorică și artistică necesare realizării unui film documentar etnografic, a unei broșuri și a unei expoziții foto-documentare etnografice.

Proiectul va fi implementat cu ajutorul partenerilor: Primăria Săcele, Primăria Comunei Târlungeni, Școala Gimnazială nr.5 – Săcele, Liceul Victor Jinga Săcele, Muzeul Etnografic Săcele, Partida Romilor „Pro-Europa” Sucursala Făgăraș – Brașov cărora le mulțumim pentru implicare!

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame