fbpx

Monument pentru victimele pogromului din Bucureşti

Miercuri va fi dezvelit în piaţeta Dr. Alexandru Şafran, un monument în memoria victimelor holocaustului.

Inaugurarea monumentului dedicat victimelor pogromului din București urmează să aibă loc miercuri, 20 iulie 2016, de la orele 16:00 în piațeta Dr. Alexandru Șafran din fața Sinagogii Mari din București, str. Vasile Adamache, nr. 11.
 

"Pogromul din București a reprezentat o serie de manifestări violente și crime împotriva evreilor, care au avut loc în timpul Rebeliunii legionare din ianuarie 1941. Raportul Comisiei Internaționale pentru Studierea Holocaustului din România afirmă că pogromul „nu a fost un eveniment izolat, rupt de atmosfera opresivă și de persecuțiile tipice din statul național-legionar, ci punctul culminant al evoluțiilor evenimentelor” .
În zilele 21-23 ianuarie 1941, la București, a izbucnit o revoltă legionară, condusă de Horia Sima, împotriva „Conducătorului”, generalul Ion Antonescu. În același timp cu rebeliunea, legionarii au inițiat și condus cel mai mare și mai violent pogrom împotriva evreilor din istoria Munteniei." (wikipedia.ro)

Au fost ucişi peste 120 de evrei şi peste 1270 de prăvălii, ateliere și apartamente evreiești în București au fost devastate. Federația Comunităților Evreiești din România a evaluat pagubele la suma de 383 milioane lei.

Reclame

 

 

 

Du vorba mai departe:
Reclame