fbpx

Naționala de hochei a României și imnul Ținutului Secuiesc – un rezumat

Probabil toată lumea a auzit măcar vag despre scandalul din prima parte a lunii mai, când echipa națională de hochei a României a participat la Campionatul mondial de hochei pe gheață de la Ljubljana, în Slovenia. Ce a declanșat scandalul? Jucătorii de etnie maghiară din echipă au cântat împreună cu suporterii (sau doar au ascultat? depinde pe cine întrebi) imnul Ținutului Secuiesc. Am făcut mai jos un rezumat al poveștii și al luărilor de poziție.

Naționala de hochei pe geață a României este o echipă multietnică. Cine face parte din echipa națională? Din cei 22 de jucători din lot, 12 sunt de etnie maghiară, patru sunt români și șase sunt naturalizați (trei ruși, doi ucraineni și un slovac).

România a pierdut toate cele patru meciuri în care a jucat la campionat, Divizia I, Grupa A, retrogradând în grupa B.

Cele patru meciuri au fost:
România – Slovenia: 1-9
România – Coreea de Sud: 1-4
România – Lituania: 4-5
România – Ungaria: 2-4

Reclame

De ce a izbucnit scandalul în România?
La finalul meciului din 8 mai cu Ungaria, suporterii echipei, veniți majoritar din județele Harghita și Covasna, au cântat imnul Ținutului Secuiesc, iar etnicii maghiari din echipa națională au stat pe gheață, în fața suporterilor.

Au cântat sau n-au cântat?

Jurnalistul TVR Emil Hossu-Longin zice că nu au cântat jucătorii, ci doar suporterii, la finalul meciului.

Reclame

Alți oficiali zic că au cântat cu galeria și jucătorii de etnie maghiară din echipa națională.

Federația Română de Hochei a trimis cazul către Comisia de Disciplină a Federației.

O serie de citate din cele publicate pe subiect găsiți mai jos:

Iată care este răspunsul dat de jurnalistul TVR Emil Hossu-Longin, prezent la fața locului, într-un interviu pe care l-a dat Gazetei sporturilor – îl puteți citi integral aici:

”Să începem cu ce e mai important legat de acest ultim meci: jucătorii nu au cântat nimic! Eu nu i-am văzut cântând. Apoi, ca să detaliez un pic, momentul respectiv s-a repetat la finalul fiecărei partide. Este, de fapt, un obicei moștenit din campionatul intern: suporterii din Miercurea Ciuc și din împrejurimi cântă acest cântec, iar jucătorii de origine maghiară stau pe gheață și se uită la galerie. E felul lor de a le mulțumi fanilor pentru susținere.”

Într-o postare pe Facebook, ministrul Sportului, Eduard Novak, scrie:

”Un lucru trebuie să fie foarte clar pentru toată lumea: hocheiștii din echipa națională nu au cântat Imnul Ținutului Secuiesc în locul Imnului României la Campionatul Mondial de Hochei de la Ljubljana.”

Același ministru, citat de agenția națională de știri Agerpres – materialul complet îl găsiți aici:

”Ministrul Sportului, Eduard Novak, a declarat, marţi, pentru AGERPRES, că hocheiştii din echipa naţională a României care au cântat alături de galeria maghiară imnul Ţinutului Secuiesc la finalul partidei cu Ungaria, de la Campionatul Mondial din Slovenia, nu au lezat cu nimic imaginea României.”

„Eu cred că reacţia este una deplasată, exagerată. Băieţii au cântat efectiv după competiţie, după evenimentul oficial. Trebuie să ştie toată lumea că nu au cântat în locul imnului României sau în partea oficială a competiţiei. Când s-a terminat competiţia, galeria început să cânte. Ştie toată lumea că 90% din echipa naţională a României provine din Harghita şi vă daţi seama că sunt etnici maghiari. Galeria a început să cânte şi ei au cântat alături de ei imnul Ţinutului Secuiesc. Ceea ce pentru noi, din punctul de vedere al ministerului, nu este nimic care lezează într-un fel imnul statului, principiile. Este vorba de o manifestare a lor, este vorba despre cultura maghiară, despre sentimentul lor, şi nu s-a lezat cu nimic imaginea României” a declarat Novak pentru AGERPRES.”

”Referitor la decizia Federaţiei Române de Hochei pe Gheaţă, care a convocat Biroul Federal pentru a analiza incidentul din Slovenia şi sancţionarea jucătorilor dacă va fi cazul, Novak a afirmat că prioritar în hocheiul românesc ar trebui să fie formarea unei echipe naţionale competitive.”

Alexandru Hălăucă, președintele Federației Române de Hochei, zice așa – cităm dintr-o declarație mai lungă publicată de Gazeta Sporturilor pe care o puteți citi în totalitate aici:

„Eu nu am fost acolo, dar am urmărit meciurile și știu ce s-a întâmplat. Am convocat de urgență Biroul Federal, pentru joi, și urmează să luăm măsuri. Nu trebuia să se întâmple așa ceva!”

Decizia Biroului Federal a fost următoarea – cităm dintr-un comunicat lung publicat de Agerpres, îl puteți citi integral aici:

”Cazul jucătorilor echipei naţionale de hochei pe gheaţă a României, care au cântat imnul Ţinutului Secuiesc alături de galeria maghiară, la meciul cu Ungaria de la Campionatul Mondial din Slovenia, a fost trimis spre judecare la Comisia de Disciplină a federaţiei de către membrii Biroului Federal, care şi-au declinat competenţa stabilirii „dacă este sau nu un ţinut, regiune, imn sau cântec bisericesc.”

Laszlo Dioszegi, patronul clubului de fotbal Sepsi di Sfântu Gheorghe (tocmai au câștigat Cupa României la fotbal, ca să fie clar de ce îi cităm), invitat la o emisiune TV și citat apoi de Gazeta Sporturilor – articolul complet aici – spune:

”Niciodată nu am fost în politică și nici nu o să fiu, deci nu pot să-mi dau cu părerea. Suntem secui, nu ne-am dezis niciodată. Nu trebuie să imflamăm situația. Trebuie să rămânem la sport. Imnul secuiesc se cântă de o sută de ani. Nu e un cântec contra României, Ungariei sau oricărei alte țări.”

Am ales cele mai neutre poziții ale celor mai importanți ca putere de decizie oameni care au legătură cu subiectul. Multe alte poziții sunt politice sau politizate.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame