fbpx

”O cetate fără cetățeni? România mare de la Alba Iulia la Grivița”

Centrul Cultural German din Iași vă invită pe 27 noiembrie, la ora 17, la Muzeul Universității ”Alexandru Ioan Cuza”, pentru a asista la o conferință susținută de Florian KÜhrer-Wielach.

Dr. Florian Kührer-Wielach a studiat istoria şi romanistica la Universitatea din Viena şi Universitatea „Babeş-Bolyai” din Cluj-Napoca. În anul 2013 şi-a susţinut doctoratul la Universitatea din Viena, iar în prezent este director la Institutul pentru Cultura şi Istoria Germanilor din Europa de Sud-Est din München. Domeniile sale de interes sunt: istoria Europei de Sud-Est în epoca modernă şi contemporană; istoria României; naţionalism şi minorităţi etnice.
Conferinţa va fi urmată de o discuţie, moderată de dr. Ovidiu Buruiană, privitoare la formarea României Mari în 1918 şi la procesele de integrare a Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei şi
Banatului. Prezentarea şi dezbaterile vor avea loc în limba română.

”În discursul istoriografic majoritar, unirile din primăvara-toamna anului 1918 sunt lecturate ca rezultat al unui proces istoric necesar. Dar societatea românească de după război îngloba comunităţi etnice diferite ca tradiţie, cultură, educaţie, mentalităţi. România Mare trebuia construită nu numai din punct de vedere politic sau economic, ci şi cultural sau identitar.

Discuţia pe care o propunem pleacă de la mai multe întrebări: A existat un proiect de societate care să ofere consistenţă ideii de România Mare? Care au fost politicile amorsate pentru integrarea Basarabiei, Bucovinei, Transilvaniei, Banatului şi „părţilor ungureşti”? Cât de eficiente au fost acestea? Care a fost răspunsul comunităţilor definite drept minoritare din perspectiva Centrului?”, se arată în comunicatul de presă transmis de Centrul Cultural German din Iași.

Reclame

 

Du vorba mai departe:
Reclame