O privire în misterele Japoniei

Între 15 şi 21 mai Centrul de Studii Româno-Japoneze de la Universitatea Americană ne propune să descoperim cultura Japoniei prin intermediul unei serii de evenimente inedite.

Japonia este o îmbinare de poveşti şi legende, graţie şi duritate, un teritoriu cultural misterios pe care mulţi dintre noi şi-ar dori să îl descopere şi să îl înţeleagă.

De aceea, între 15 şi 21 mai Centrul de Studii Româno-Japoneze de la Universitatea Americană ne propune să descoperim cultura Japoniei prin intermediul unei serii de evenimente inedite.

A 6-a ediție a Zilelor Culturii japoneze va avea loc la Universitatea Româno-Americană, iar obiectivul său principal este de a oferi publicului posibilitatea de a intra în contact cu cultura japoneză contemporană și tradițională.

Pe parcursul unei adevărate săptămâni japoneze publicul este invitat să se bucure de expoziții, ateliere, conferințe științifice, proiecţii de filme, concerte și demonstrații.

 

Spicuim din programul evenimentului:

 

Pe 15 mai, începând cu 19:00, la Biblioteca Humanitas Cişmigiu se lansează în cadrul unui eveniment special cartea lui Yukio Mishima – „Marinarul alungat de valuri“.

Joi, 18 mai, începând cu ora 14:00, în Sala Senatului a Universităţii Româno-Americane, suntem invitaţi la un atelier de ceremonia ceaiului. După aceasta, publicul va avea ocazia să participe la un atelier de shamisen (instrument tradițional japonez), coordonat de Maya Asaba (ora 16.00). Începand cu 18:00, cei interesaţi se vor putea bucura de o clasă de ikebana (aranjamente florale japoneze) și de la 19:00 vom putea descoperi frumuseţea tobelor tradiționale japoneze graţie unui atelier de Taiko.

Pe data de 19 mai, începând cu 10:00, va avea loc a șasea ediție a conferinței științifice „Crossing Boundaries in Culture and Communication “ avându-i ca speakeri pe prof. Shunsuke Okunishi (profesor emerit şi fost preşedinte al Fundaţiei Japonia), prof. Eiko Hara (Iwate Prefectural University), prof. Hiroshi Tanaka (Universitatea Ritsumeikan, Kyoto), prof. David Flath (Universitatea Ritsumeikan, Kyoto). Conferința va avea loc în Sala Senatului Universității Româno-Americane.

De asemenea, pe 19 mai, va avea loc un atelier de lucru de manga pentru 40 de tineri români talentați. Ei vor avea posibilitatea să lucreze cu artistul japonez Daichi Kawada. Acest eveniment va avea loc la ora 16:00 în Sala Senatului.

Ulterior, începând cu ora 19:00, în Aula Magna a Universităţii Româno-Americane, ne vom putea bucura de proiecția filmului de animație „Ghost in the Shell – Stand Alone Complex“. Proiecția va fi precedată de un dialog deschis cu principalii invitaţi: regizorul japonez Kenji Kamiyama, producătorul Yoshiki Sakurai și scenaristul Ryo Higaki. Dialogul va fi moderat de dna Ana Maria Caia.

Sâmbătă, 20 mai, începând cu ora 18:00, suntem invitaţi la Haru Urara Grand Festa care va avea loc în Aula Magna a Universităţii Romano – Americane. Oaspeții din acest an sunt Maya Asaba și Daichi Kawada și împreună cu artiști români vor prezenta un recital de shamisen și taiko. De asemenea, Alpha şi Oase vor dpregăti o demonstrațe de kendama. Ca și în edițiile anterioare, cei mai buni studenți ai Centrului de Studii Româno – Japoneze „Angela Hondru“  vor fi premiaţi , premiul cel mare fiind o excursie culturală de 12 zile în Japonia.

De asemenea, suntem invitaţi să participăm la Otaku RO Tour, între 20 mai și 21 mai. Evenimentul va avea loc Universitatea Româno-Americană și va cuprinde expoziții, aleea artiștilor, o zonă de jocuri, o zona de Cosplay, ateliere și proiecții, instalații interactive de artă, Hackathons (desen viu) și panouri.

Mai multe informaţii aflaţi de aici

Du vorba mai departe: