fbpx

Ocolul Pământului în 80 de minute

O expoziţie inedită ne aduce în faţa ochilor obiecte, veşminte şi instrumente din timpul aventurilor eroilor vernieni.

V-am mai spus că ne plac tare evenimentele găzduite de Muzeul Ţăranului Român? V-am mai spus. Şi pentru că ne plac evenimentele de acolo, o să continuăm să le prezentăm şi să le susţinem. 

Evenimentul pe care ni-l propune acum Muzeul Ţăranului Român este un eveniment care rezonează cu toţi cei care nu au crescut cu tablete şi telefoane, ci ţinând în mână fascinantele cărţi de Jules Verne. Şi pentru copiii lor, am adăuga, care vor vizita cu siguranţă şi ei această expoziţie. 

Pe scurt, suntem invitaţi la expoziția Ocolul lumii în 80 de minute. După Jules Verne. Expoziția ne convinge să ne închipuim cum și-a imaginat Jules Verne Ocolul lumii pe vremea lui, în 1872. Este o fantezie menită să stârnească imaginația, nu o reconstituire fidelă a unor fapte reale, nici relatarea unui studiu științific, ci un fel de ilustrare a unei cărți în care desenele sunt înlocuite cu veșminte și obiecte autentice, care ar fi putut fi văzute la sfârșitul secolului al XIX-lea de către Jules Verne și eroii săi.

Reclame

 Acum aproape 150 ani, ocolul lumii apărea ca o aventură extraordinară. Pe atunci se călătorea greu și încet, se circula pe pământ cu trăsura, cu bicicleta (cu o roată mai mare și una mai mică) și doar de puțini ani cu trenul (acționat cu aburi din foc cu lemne), pe apă cu corabia cu pânze (apoi și cu motor cu aburi ca și trenul), în aer cei mai îndrăzneți, ca fotograful Nadar, prietenul lui Jules Verne, se suiau în marea noutate, balonul. 

În 1872, când a scris Jules Verne cartea, mai existau pe pământ zone necunoscute. În Europa se știa destul de puțin despre Arabia, India, China sau Japonia. De aceea lumea se bucura că de curând calea ferată își întinsese șinele de-a latul unor ținuturi altădată greu de străbătut, traversând America de Nord sau India, iar canalul de Suez permisese trecerea cu vaporul din Mediterana în Marea Roșie și, mai departe, în mările și oceanele lumii. Publicitatea legată de aceste noi posibilități de călătorie pare să-l fi inspirat pe Jules Verne pentru romanul său.

Din celelalte continente au ajuns mereu în Europa obiecte exotice, pline de mister. Și în colecția noastră se adunaseră, din călătoriile noastre, ale rudelor și prietenilor, tot felul de costume și amintiri, păstrate în cufere și geamantane, care se cereau scoase la vedere. Prezentarea lor, ca văzute prin ochii lui Jules Verne, le învăluie în atmosfera poetică a sfârșitului secolului al XIX-lea, secolul romantismului, mutând accentul comunicării de la documentar la trăirea artistică a imaginilor. Privitorul e invitat să intre în roman, să trăiască alături de personajele lui mai ales prin senzațiile, emoțiile și sentimentele pe care le resimte. Compozițiile, care reconstituie etapele călătoriei, urmăresc evocarea unor atmosfere specifice din Londra și Paris, din Egipt, India, China, Japonia și SUA.

Reclame

Expoziția va putea fi vizitată la Sala Irina Nicolau, în perioada 7 aprilie – 5 mai 2016, de marți până duminică, între orele 10 și 18. Intrarea este liberă. 

Să nu uitaţi să o vizitaţi!

Du vorba mai departe:
Reclame