One World

Patru cinematografe, mai multe voci, o singură lume.

Festivalul OneWorld se desfăşoară între 21 şi 27 martie în Bucureşti şi prezint filme documentare inspirate din realitatea europeană de astăzi. 

Redăm în continuare mesajul realizatorilor festivalului şi vă invităm să vedeţi excelentele documentare prezentate aici. 

"Graniţele sunt coşmarul ultimului an. Imaginarul public e dominat de pulverizarea frontierelor Europei, de sutele de mii de refugiaţi care trec prin garduri de sârmă ghimpată, de criză economică care – că şi terorismul – nu cunoaşte graniţe. Miezul programului nostru din 2016 – organizat în primele trei secţiuni ale sale – este strâns legat de aceste angoase. Încercăm să le tratăm, punându-le în context şi oferind nuanţe şi înţelegere acolo unde mass-media pictează numai în alb şi negru. Şi aşa vom vedea dincolo de frontiere: că bătrânul continent geme şi tremură din toate încheieturile şi totuşi îşi păstrează farmecul sau unic şi tăria valorilor care l-au mai salvat. Sau că migraţia există de când lumea, iar în Orientul care s-a apropiat oamenii se mai distrează sau se iubesc, chiar dacă în jurul lor s-au dezlănţuit toate furiile. 

Într-adevăr, nimic nu e mai teribil decât ceea ce face omul semenului sau. Am strâns în alte patru secţiuni filme care vorbesc despre nedreptăţile sistemelor judiciare şi despre violenţă împotriva femeilor, despre absurdităţile "pieţei muncii" şi despre cruzimea instituţiilor destinate persoanelor cu dizabilităţi mentale. Aşa neîndulcite cum sunt, documentarele pe care vi le-am selectat sunt un antidot sănătos şi autentic împotriva tuturor acestor răutăţi. 

Documentarul, că gen de graniţa – între jurnalism şi ficţiune, între experiment artistic şi gest civic – e cel mai abilitat să vorbească despre frontiere. E un gen care a migrat el însuşi către teritorii care mai de care mai hibride. Forţă documentarului stă în mobilitatea lui greu de constrâns prin definiţii, în faptul că se lasă îmbibat de noile tendinţe din mediul online, că se lansează pe teritoriul jocurilor video sau în spaţiul ameţitor al realităţii virtuale. Prin evenimentele festivalului, am încercat să realizăm un portret cât mai cuprinzător al acestor noi aventuri dincolo de orice graniţe acceptate sau clasicizate. 

Spaimele şi nesiguranţă în care trăim pot fi alinate de magia filmelor, de ataşamentul documentariştilor pentru personajele lor şi de compasiunea pe care o provoacă în noi. Nu e vorba numai de filme, ci şi de o experienţă de viaţă pe care am construit-o în jurul acestei selecţii. Şi astfel vom găsi, poate, forţă de a ne depăşi fricile, chiar atunci când pare că nu ne mai putem agaţă de nimic. 

Îndrăzniţi, treceţi frontieră, veniţi alături de noi!"

Programul complet al festivalului: http://oneworld.ro/2016/l/ro/program/

 

Flotel Europa (71', 2015) – Trailer on Vimeo.

"LOGBOOK_ SERBISTAN" by Zelimir Zilnik / trailer from playgroundprodukcija on Vimeo.

Du vorba mai departe: