fbpx

Participare românească la „MONSTRA – Festivalul de animație” de la Lisabona

Institutul Cultural Român de la Lisabona susține prezența regizorilor Vlad Ilicevici, Radu Pop și Tudor Om în cadrul celei de-a XXIII-a ediţii a MONSTRA – Festivalul de animație de la Lisabona, cel mai important festival de gen din Portugalia şi unul dintre cele mai prestigioase din Europa.

Festivalul va avea loc în perioada 07-17 martie 2024, la Cinematograful São Jorge din Lisabona și în alte câteva spații din oraș. În cadrul secțiunii Terroranim, scurtmetrajul The boy and the crow, r.: Tudor Om (România 2023, 3 min.) va fi proiectat în data de 11 martie, la Cinematograful São Jorge, iar în cadrul Competiției Curtas, scurtmetrajul Suruaika, r.: Vlad Ilicevici, Radu Pop (România 2022, 9 min.) va avea proiecția în data de 12 martie, la ora 19:00, la Cinematograful São Jorge.

The boy and the crow, care a participat la peste 26 de festivaluri, este scris, regizat și produs de Tudor Om. A câștigat mai multe premii, printre care Premiul pentru cea mai bună animație extra-scurtă în Belgia, la Night of the Horror Festival și Premiul pentru cel mai bun film Extra Scurt la SESIFF 2023, Seoul, Coreea. 

Tudor Om este scenarist, regizor, producător și animator. A absolvit Universitatea de Artă și Design din Cluj-Napoca. Este co-creatorul serialului TV de lungă durată „Animat Planet Showˮ, regizor și animator pentru o serie de videoclipuri muzicale, reclame și lucrări experimentale. A fost producător executiv și scenarist la scurtmetraje precum Sasha și The Best Customer.

Reclame

Suruaika, un film produs de Worksheep Studio, cu muzica trupei Orkid, a participat la peste 60 de festivaluri din toată lumea, printre care Tampere Film Festlval, Turku AIFF (FI), Bristol Encounters FF, Leeds IFF (UK), Minimalen Short Film Festival (Trondheim, NO), Oslo IFF, Un Poing C’est Court (FR), Cine de Lanzarote (Arrecife, SP), Tehran ISFF (Iran), Cairo Animation Forum (Egipt), TIFF (Cluj-Napoca). Filmul a câștigat 15 premii la festivaluri internaționale printre care Premiul Publicului atât în cadrul Animest 2022 dar și la SFN Loutraki Animation Festival 2023, premiul Buzduganul de Aur la Câmpulung Film Fest 2023 și două premii în cadrul TRAme Indipendenti Short Film Festival, alte două în cadrul Festivalului Filmul de Piatra (Piatra-Neamț), Premiul Special al Juriului la Alter-Native IFF (Târgu-Mureș) și cel mai recent – Premiul pentru Regie în competiția Horizons a PIAFF – Paris Animation Film Festival (FR). 

Vlad Ilicevici, scenarist, regizor și producător pentru propriul studio de animație, cu sediul în București, este fondatorul workshopului „Animation Worksheep”, o platformă educațională dedicată animației digitale. Între 2008 și 2018 a fost directorul administrativ al Festivalului internațional de film de animație Animest. Cu ajutorul formatorilor, partenerilor și colaboratorilor cu care a lucrat în ultimii mai bine de 15 ani, și de asemenea, cu ajutorul worksheeperilor, Vlad Ilicevici își dorește să creeze o comunitate solidă de animație în România. În plus este profesor asociat la Facultatea de Film a UNATC.

Radu Pop este animator, artist vizual și regizor. Tocmai a terminat un doctorat în Cinematografie și Media la UNATC, după ciclul de licență în Grafică la UNArte și ciclul de master în Film de Animație la UNATC. Face parte din proiectul Animation Worksheep din 2016 și, împreună cu Vlad Ilicevici, au înființat studioul de animație Worksheep Studio. A susținut o serie de ateliere și cursuri de animație digitală, majoritatea în parteneriat cu Animation Worksheep și Festivalul Internațional de Film de Animație Anim’est. A oferit consultanță tehnică studenților programului de master în Film de Animație de la UNATC și a participat, în postura de consultant și tehnician, la multiple proiecte CINETic care au utilizat sistemul de motion capture. Este și el profesor asociat la Facultatea de Film din cadrul UNATC.

Reclame

Vlad Ilicevici și Radu Pop funcționează în tandem, colaborând în ultimii 8 ani la toate activitățile lor profesionale: regie și producție de filme de animație și animație comercială, activitatate didactică (traineri și organizatori ai Animation Worksheep, profesori asociați la Facultatea de Film a UNATC, secția de animație), activitate muzicală (formația Orkid). În prezent lucrează la mai multe proiecte de film de animație și, în paralel, cu Orkid la compoziții de coloană sonoră de film, muzică experimentală și alternativă.

Mai multe informații despre festival găsiți aici: https://monstrafestival.com/pt/

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame