fbpx

Povestea Războiului Rece în Sighetu Marmației

Istoria Războiului Rece, a perioadei conflictelor și rivalității dintre statele comuniste și Vest poate fi cunoscută vizitând expoziția Institutului Memoriei Naționale din Polonia prezentată la Memorialul Victimelor Comunismului din Sighetu Marmației.

Expoziția „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite” este o călătorie în realitățile conflictului, care pentru aproape jumătate de secol de la încheierea celui de-Al Doilea Război Mondial a dominat istoria postbelică, a influențat viețile a milioane de oameni și a transformat înfățișarea lumii actuale.

Confruntarea dintre Est și Vest și-a lăsat amprenta asupra unor zone atât de diferite ale vieții, încât orice încercare de a o prezenta într-un singur loc și într-o singură expoziție lasă un sentiment de insatisfacție. Autorii expoziției prezentate în România la inițiativa și cu sprijinul Institutului Polonez din București propun așadar o perspectivă auctorială și totodată subiectivă asupra istoriei Războiului Rece, pe care au prezentat-o sub forma unei povești multistratificate.

Efectul muncii lor poate fi văzut până la sfârșitul lunii august într-un loc special, marcat brutal de istoria secolului al XX-lea, și anume într-una dintre cele mai dure foste închisori politice din timpul Războiului Rece, unde din anul 1997 își desfășoară activitatea Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației. Memorialul a fost fondat de Ana Blandiana, excelentă poetă și legendă a luptei pentru libertatea politică și civică în România, împreună cu soțul ei. Ana Blandiana se află în continuare la conducerea Memorialului împreună cu Fundația „Academia Civică”.

Reclame

Deschiderea expoziției pe 15 iulie 2018 a încheiat cea de-a 20-a ediție a Școlii de Vară, la care au participat mulți istorici eminenți, precum Stéphane Courtois și Thierry Wolton. Oaspeții au fost întâmpinați de Ana Blandiana, președintele Fundației „Academia Civică”. Expoziția a fost vizitată împreună cu autorii ei, dr. Paweł Sasanka și Sławomir Stępień de la filiala din Varșovia a Institutului Memoriei Naționale.

Ana Blandiana, autorii expoziției și directorul adjunct al Institutului Polonez din București, Wojciech Mrozowski, au depus flori sub placa dezvelită anul acesta la Memorial, care comemorează soldații celei de-a II-a Brigăzi a Legiunilor Poloneze, închiși de autoritățile austro-ungare în închisoarea de la Sighet în anul 1918, după încercarea de a trece linia frontului pentru a se alătura corpurilor poloneze aflate pe teritoriul Rusiei.

Evenimentul de la Sighet face parte din contextul mai larg al dialogului istoric polono-român prilejuit de aniversarea a 100 de ani de la recâștigarea independenței Poloniei.

Reclame

Expoziția „Războiul Rece. O scurtă istorie a lumii împărțite” poate fi văzută până pe 30 august 2018, în fiecare zi, între orele 9.30-18.30, la Memorialul Victimelor Comunismului și al Rezistenței din Sighetu Marmației (str. Corneliu Coposu nr. 4).

Du vorba mai departe:
Reclame