Prezență poloneză la festivalul TIFF 2018

Documentarul „Dincolo de limită” despre gimnasta ritmică de origine rusă Margarita Mamun, în regia Martei Prus, va putea fi văzut la Cluj în cadrul Festivalului Internațional de Film – TIFF (25 mai-3 iunie).

Expoziția „Afișul polonez de teatru, film și operă”, realizată pe baza celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, de peste 40 de mii de lucrări, aparținând lui Krzysztof Dydo, cunoscător al artei afișului și proprietar al unei galerii din Cracovia, reunește peste cincizeci de lucrări realizate de cca. 50 de artiști. Printre autorii afișelor se numără precursorii Școlii Poloneze de Afiș, precum Henryk Tomaszewski, Jan Lenica, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski. Pot fi văzute și lucrări ale unor creatori din tânăra generație, demni continuatori ai operei predecesorilor, cum ar fi, printre alții, Lech Majewski, Andrzej Pągowski, Tomasz Bogusławski sau Sebastian Kubica.

Expoziția poate fi vizitată până pe 3 iunie la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (Piața Unirii nr. 30), de miercuri până duminică, între orele 10.00-17.00. Mai multe detalii

FILME POLONEZE ÎN PROGRAMUL FESTIVALULUI:

Categoria: Ce se întâmplă, documentarule?

DINCOLO DE LIMITĂ / Over the limit

2017, Polonia, Germania, Finlanda, 74 min., documentar

Regia: Marta Prus

Apreciata gimnastă ritmică Rita Mamun a atins un moment de cumpănă al carierei. În curând se va retrage din activitate, dar nu înainte de a-şi atinge un ultim ţel: o medalie olimpică. O captivantă şi dramatică incursiune în culisele unui sport popular pentru frumuseţea exerciţiilor, în spatele cărora se ascunde un efort fizic şi mintal cumplit.

1 iunie, ora 16.45 – Cinema Victoria, bd. Eroilor nr. 51

2 iunie, ora 22.00 – Universitatea Sapientia, Calea Turzii nr. 4

Proiecțiile vor fi urmate de sesiuni Q&A cu regizoarea Marta Prus.

 

Categoria: Supernova

O NOAPTE LINIȘTITĂ / Cicha noc

2017, Polonia, 97 min.

Regia: Piotr Domalewski

Ajunul Crăciunului, estul Poloniei. Când află că iubita lui este însărcinată, Adam decide să-şi schimbe viaţa din temelii. Vrea să emigreze şi să înceapă o afacere în străinătate. Pentru a reuşi asta, ajunge în oraşul natal din estul Poloniei, unde încearcă să-şi convingă rudele să vândă un teren, unica proprietate a familiei. În timpul cinei tradiţionale de Crăciun, Adam îşi dă seama că preţul visului său este mai mare decât ar fi crezut.

26 mai, ora 17.00 –  Cinema City Iulius Mall – Sala 3, str. Alexandru Vaida Voievod nr. 53-55

2 iunie, ora 20.00 –  Cinema Victoria, bd. Eroilor nr. 51

Trailer:

COPRODUCȚII CU PARTICIPARE POLONEZĂ:

Categoria: Supernova

UN SOI DE FAMILIE / Una especie de familia

2017, Argentina, Brazilia, Franța, Polonia, Germania, Danemarca, 95 min., dramă, thriller

Regia: Diego Lerman

Malena, o doctoriţă din Buenos Aires, primeşte într-o zi un telefon de la doctorul Costas: află că trebuie să plece imediat în nordul ţării, căci copilul pe care şi-l doreşte atât de mult se va naşte în curând. Fără să se gândească de două ori, Malena începe o călătorie cu final incert şi plină de obstacole legale şi morale.

27 mai, ora 20.30 – Cinema Dacia, str. Bucegi nr. 11         

3 iunie, ora 22.30 – Cinema Florin Piersic, Piața Mihai Viteazul nr. 11

Categoria: Supernova

DOVLATOV

2018, Rusia, Polonia, Serbia, 126 min., dramă, biografie

Regia: Aleksei German Jr.

Şase zile din viaţa genialului scriitor care a văzut dincolo de limitele rigide ale Uniunii Sovietice a anilor '70. Serghei Dovlatov s-a luptat să-şi păstreze intacte talentul şi umanitatea în timp ce alţi prieteni artişti erau zdrobiţi de pumnul de fier al maşinăriei de stat.

28 mai, ora 18.00 – Cinema Florin Piersic, Piața Mihai Viteazul nr. 11         

3 iunie, ora 14.00 – Universitatea Sapientia, Calea Turzii nr. 4

Categoria: Competiție

MILA / Oiktos

2018, Grecia, Polonia, 98 min., dramă

Regia: Babis Makridis

Soţia unui avocat e în comă după ce a suferit un accident cu ceva vreme în urmă. Durerea cauzată de această situaţie a devenit punctul de atracţie al vieţii avocatului: îi oferă un sentiment de plăcere ce se transformă curând într-o adicţie. Viaţa lui nu a fost niciodată mai bună decât acum, când e trist şi demn de milă. Doar că într-o zi soţia lui se trezeşte din comă.

29 mai, ora 15.00 – Cinema Victoria, bd. Eroilor nr. 51

1 iunie, ora 14.30 – Cinema Victoria

Categoria: Ce se întâmplă, documentarule?

APARATUL DE RADIO / Radiogramofon

2017, Bulgaria , Polonia, Turcia, 84 min., dramă

Regia: Rouzie Hassanova

Bulgaria, în timpul regimului comunist, când practicarea religiei şi muzica din Vest erau considerate o ameninţare naţională. În vremuri când oamenii erau oprimaţi sistematic, un tată decide să parcurgă pe jos 100 de kilometri, pentru a-i cumpăra un radio fiului său pasionat de rock'n'roll.

29 mai, ora 14.30 – Universitatea Sapientia, Calea Turzii nr. 4

30 mai, ora 19.30 – Cinema City Iulius Mall – Sala 3, str. Alexandru Vaida Voievod nr. 53-55

Categoria: Competiție

EȘAFODAJ / Pigumim

2017, Israel, Polonia, 94 min., dramă

Regia: Matan Yair

În timp ce severul său tată îl vede pe Asher, un adolescent de 17 ani, drept moştenitor logic al afacerii de schele a familiei, băiatul descoperă un altfel de model în blândul său profesor de literatură, Rami, cu care dezvoltă o legătură specială. Sfâşiat între cele două lumi, Asher îşi doreşte o şansă la o nouă viaţă şi o nouă identitate, dar la un moment dat va fi nevoit să treacă testul maturităţii.

28 mai, ora 17.30 – Cinema Victoria, bd. Eroilor nr. 51

31 mai, ora 20.00 – Cinema Victoria

Categoria: Fără limită

CÂND COPACII CAD / Koly padayut dereva

2018, Ucraina, Polonia, Macedonia, 88 min., dramă

Regia: Marysia Nikitiuk

Într-un sat ucrainean, adolescenta Larysa este ostracizată pentru dragostea ei pentru tânărul infractor Scar. Larysa descoperă că şi bunica ei a sacrificat, odinioară, dragostea pentru un tânăr ţigan, părăsindu-l în favoarea valorilor tradiţionale. Larysa şi Scar plănuiesc să fugă din sat, dar sunt ei gata să plătească întregul preţul al libertăţii?

26 mai, ora 15.00 – Cinema Victoria, bd. Eroilor nr. 51

29 mai, ora 12.30 – Universitatea Sapientia, Calea Turzii nr. 4

Categoria: A fi sau a nu fi politic corect?

LA UMBRA MĂCEȘULUI / Undir trénu

2018, Islanda, Danemarca, Polonia, 89 min., comedie, dramă

Regia: Zhang Yimou

O frumoasă, inocentă şi melancolică poveste de dragoste are loc la sfârşitul Revoluţiei Culturale chineze, acum peste trei decenii. Pentru că mama ei este etichetată drept „capitalistă”, Jingqiu, o frumoasă fată de la oraş, este trimisă să muncească la ţară, pentru „reeducare”. Locuieşte într-o casă din sat, unde-l întâlneşte pe Lao San, un tânăr geolog, şi este atrasă de atitudinea lui responsabilă. Cei doi se îndrăgostesc unul de celălalt.

26 mai, ora 18.00 – Cinema Dacia, str. Bucegi nr. 11

27 mai, ora 19.30 – Universitatea Sapientia, Calea Turzii nr. 4

29 mai, ora 20.00 – Cinema City Iulius Mall – Sala 4, str. Alexandru Vaida Voievod nr. 53-55

Programul complet al festivalului și informații despre bilete

Du vorba mai departe: