ProEtnica – Festival Intercultural Sighișoara

Sighișoara 18-21, august 2016

Asociația Centrul Educational pentru Tineret Sighișoara (IBZ) în parteneriat cu Guvernul României – Departamentul pentru Relații Interetnice (DRI), organizează ProEtnica – Festival Intercultural Sighișoara ediția a XIV-a, care va avea loc în cetatea medievală din Sighișoara, în perioada 18-21 august 2016. 

Pe scena principală, vor fi prezentate mai mult de 50 de spectacole artistice și va fi organizat un târg de arte și meserii oferind diverse obiecte tradiționale fabricate de către participanții aparținând minorităților naționale. În plus, o expoziție de artă plastică va prezenta lucrările a zece artiști contemporani aparținând minorităților naționale fiind completată de trei proiectii de film care abordează tema dialogului intercultural precum și 12 workshop-uri oferite de organizațiile minorităților naționale pe diferite teme (dans, cultură, tradiții, arte contemporane).

Într-o perioadă de creștere a migrației la nivel mondial, dialogul intercultural capătă o importanță constantă în cadrul negocierilor internaționale de pace. IBZ a decis să dedice ediția ProEtnica din acest an temei dialogului interreligios. Opt evenimente, prezentări știintifice și un simpozion, vor aborda acest subiect din perspective diferite pentru a încuraja discuții suplimentare cu privire la provocările pentru pacea interculturală în lumea contemporană.
Fiecare zi de festival se va încheia cu un concert susținut de formații și artiști români, bine cunoscute și în străinătate, de ex: Bucharest Klezmer Band și Hara.

ProEtnica reunește mai mult de 600 de reprezentanți ai celor 20 de minorități naționale din România și le oferă o oportunitate de a împărtăși obiceiurile lor și de a se se angaja activ în dialogul intercultural prin diferite canale, cum ar fi artă contemporană, cercetare științifică sau mese rotunde. ProEtnica este un instrument care promovează drepturile de exprimare culturală a minorităților naționale și, în același timp, consolidează dialogul cultural. 

Ediția din acest an are loc sub Înaltul Patronaj al Președintelui României, Klaus Werner Iohannis. 

Programul orientativ al ProEtnica -Intercultural Festivalul Sighișoara, poate fi găsit pe site-ul oficial al festivalului: http://www.proetnica.ro/2016/index.php/en/program.

Du vorba mai departe: