fbpx

Programul CANTEMIR – Expoziția „The Future of Freedom Must be Augmented“ la Sofia

Expoziția „The Future of Freedom Must be Augmented“, cea de-a doua din cadrul proiectului „The Alternative Exchange“, cofinanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul CANTEMIR, s-a deschis pe 15 septembrie 2023, la Æther Sofia,în Bulgaria și va putea fi vizitată până la data de 5 octombrie 2023.

„The Alternative Exchange“ este un proiect conturat de nevoia de a găsi alternative de colaborare care să faciliteze vizibilitatea și mobilitatea artiștilor români și internaționali, prin expunere reciprocă, schimb de experiență și metode de învățare prin cooperare. Inițiat în mare măsură din nevoia de solidarizare cu scena artist-run și din nevoia generală a artiștilor de a beneficia de oportunități și spații de expunere și întâlnire, proiectul include colaborarea între șase inițiative artist-run din orașe internaționale: 5533 – Istanbul, Stroboskop + Przyszła Niedoszła – Varșovia, Funnel – Belgrad, Æther – Sofia, Heerz Tooya – Veliko Târnovo, NEW NOW – Frankfurt.

Proiectul este inițiat de MATCA artspace, sub egida Asociației Silver Screen, iar cu ocazia colaborării cu Æther Sofia prezintă într-o expoziție de două săptămâni practica a 3 artiști din România: Mihai Grecu, Mihai Teodorescu și Luca Florian.

MATCA artspace este un spațiu independent inițiat și curatoriat de trei artiști vizuali – Alexandra Mocan, Alexandru Muraru, Matei Toșa – din Cluj-Napoca, de la începutul anului 2017 până în prezent. În cadrul proiectelor pe care le desfășoară, urmărește să repereze felul în care arta se formulează în prezent, în special pe plan local, având ca motivație integrarea în spațiul vizibil a unor practici care reflectă posibilitățile de dezvoltare și reflecție ale artiștilor într-un timp în care valorile se modelează și remodelează constant. Prin organizarea de evenimente periodice, inițiativa propune să investigheze producția vizuală contemporană prin prisma elementelor și a contextelor ce stau la baza creației artistice. O altă miza importantă a spațiului este aceea de a parcurge un rol de instrument de cercetare în artă locală din Cluj, care aduce în contact publicul cu artiștii și creează un dialog non-ierarhic între artiștii tineri și cei consacrați.

Reclame

Acest proiect este co-finanțat de Institutul Cultural Român, prin Programul Cantemir – program de finanțare pentru proiecte culturale destinate mediului internațional. 

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame