fbpx

Raze de soare colorate – expoziţie jubiliară Róth Miksa (1865–1944)

Pe data de 19 aprilie 2017 are loc vernisajului expoziţiei Raze de soare colorate. Vor fi expuse fotografii mărite, schiţe originale, fotografii de epocă şi mai recente, care oferă o imagine amplă a operei atât de variate a lui Róth Miksa.

Róth Miksa a fost un renumit artist care a lucrat în sticlă colorată la sfârşitul secolului al 19-lea şi până la mijlocul secolului al 20-lea. Deși s-a specializat în vitralii medievale și clasice, el este considerat unul dintre pionierii Art Nouveau din Ungaria. Róth Miksa a lucrat în sticlă pentru Curtea Imperială şi a fost, de asemenea, apreciat pentru mozaicurile sale care i-au adus două premii mari și o medalie de argint în Expoziții Mondiale de la începutul secolului 20. În1908, mozaicurile sale remarcabile i-au adus o poziție importantă ca membru al Juriului Internațional pentru Expoziții Mondiale.

Avem acum ocazia de a admira arta lui Róth Miksa în expoziţia inedită organizată de Institutul Balassi – Institutul Cultural Maghiar.

„Nu există nicio altă artă decorativă care să ne atingă atât de adânc sufletele, precum pictura pe sticlă, căci lumina care se revarsă prin vitralii este însuşi raza colorată a soarelui …” (Róth Miksa) 

Róth Miksa devenise încă în timpul vieţii sale cel mai cunoscut şi recunoscut designer maghiar a primei părți a secolului XX. Un adevărat star care, la expoziţiile mondiale, câştiga premiu după premiu cu vitraliile sale. Creaţiile sale unice ornează, printre altele, palatul reginei olandeze din Copenhaga, cea mai mare biserică din Oslo, Palatul Culturii din Târgu Mureș, Teatro Nacional din Mexico City, şi tot el a realizat proiectul şi modelul pentru „perdeaua din cristale”, executat de firma lui Tiffany. 

Reclame

Róth Miksa a fost fondatorul şi conducătorul celui mai cunoscut şi mai prolific atelier de vitralii cu inserţie din plumb şi de mozaicuri, o artă care la răscruce de secol XIX-XX îşi trăia renaşterea. A proiectat şi a executat lucrări de artă care evidenţiau importanţa şi rolul clădirilor noi, cu funcţii economice şi administrative, culturale, precum şi a clădirilor cu destinaţie de locuinţă, construite după încheierea compromisului austro-ungar. Clădiri reprezentative, precum Parlamentul din Budapesta, sunt ornate cu vitralii cu inserţie din plumb, realizate în atelierul lui. 

Secretul atelierului Róth constă de fapt în nivelul ridicat calitativ şi tehnic al produselor. Prin utilizarea sticlei Tiffany a inovat arta maghiară a vitraliilor şi mozaicului. Róth Miksa se considera un meseriaş, un designer care trebuie să ţină cont de stilul şi funcţia clădirilor. Avea o relaţie excelentă atât cu arhitecţii – cu Steindl Imre, pe care îl considera maestrul său, cu Maróti Géza, Horti Pál –, cât şi cu pictorii care proiectau vitraliile – Székely Bertalan, Vajda Zsigmond şi mentorii şcolii coloniei de artişti din Gödöllő, în special cu Nagy Sándor.

Institutul Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti aduce – după Târgu Mureş – şi la București expoziţia intitulată Raze de soare colorate. Descoperim creaţia atât de variată şi valoroasă a atelierului lui Róth Miksa cu ajutorul fotografiilor mărite, a schiţelor originale, a fotografiilor de epocă şi mai recente; prezentăm principalele etape ale carierei sale şi cele mai importante lucrări.
Majoritatea creaţiilor sale în realitate se găsesc în clădiri în care accesului publicului larg este restrâns. Numeroase vitralii se află în locuri greu accesibile (ex. capela privată a abatelui de la Pannonhalma, Banca Naţională a Ungariei sau clădirea Reprezentanţei Comerciale Ruse). Cu ajutorul unor fotografii de artă însă prezentăm şi vitraliile care din motivele menţionate sunt „invizibile”. 

Reclame

Expoziţia va fi vernisată miercuri, 19 aprilie 2017, începând cu ora 19.00, la Institutul Balasi – Institutul Maghiar din București (str. Gina Patrichi nr. 8). Cu ocazia vernisajului vizitatorii vor fi întâmpinați, în calitate de gazdă, de KÓSA András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti. Expoziţia va fi vernisată de NÉMETH Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei. 

Cu ocazia vernisajului vizitatorii vor fi așteptați de KÓSA András László, directorul Institutului Balassi – Institutul Maghiar din Bucureşti, gazda evenimentului. Expoziţia va fi vernisată de NÉMETH Zsolt, președintele Comisiei de Politică Externă a Parlamentului Ungariei.

Vernisajul va fi urmat de proiecţia filmului Pictorul pe sticlă – Arta lui Róth Miksa / Az üvegfestő – Róth Miksa művészete (2015, 69 min., regia, imaginea și editor: Tóth Péter Pál, expert: Gellér Katalin), un documentar subtitrat în limba engleză, care prezintă cariera și evoluția artistică a lui Róth Miksa de la începuturi până astăzi, când aceste clădiri necesită deja restaurare.

Du vorba mai departe:
Reclame