În noua serie de concerte desfăşurate cu titlul Muzicieni de ieri şi de astăzi din diaspora maghiară sunt invitaţi pe Zerkula György, prim-violonist în orchestra simfonică de Berna, respectiv pianiştii Horváth Edit şi Horváth Zoltán, personalităţi de marcă a vieţii muzicale clujene.
În program:
- Wolfgang Amadeus Mozart: Sonata în Si bemol major KV 454
- Claude Debussy: Sonata în sol minor pentru vioară şi pian
- Paul Constantinescu: Sonatină pentru vioară şi pian
– – –
- Bartók Béla: Rapsodia nr. 1 pentru vioară şi pian
- Olivier Messian: Temă şi variaţiuni pentru vioară şi pian
- Maurice Ravel: Tzigane
Zerkula György s-a născut în anul 1986 la Odorheiu Secuiesc, într-o familie de muzicieni cu vechi tradiţii. A început studiul viorii la şase ani la şcoala de muzică din oraşul natal, sub îndrumarea profesorului Nemes István. Din 2002 îşi continuă studiile la Conservatorul Bartók Béla din Budapesta, la clasa de vioară a profesoarei Czettner Vera, ca mai apoi, între anii 2005-2009 să studieze la clasa lui Stuller Gyula la Conservatoire de Lausanne site Fribourg, în Elveţia, obţinând diplomă de profesor cu excelenţă. În vara anului 2011 obţine diplomă de artist interpret (MA Music Performance) tot cu calificativul excelent, la Universitatea de Artă din Berna, ca discipol al lui Bartlomiei Niziol. A participat la cursuri de măiestrie susţinute de Sebestyén Ernő, Rolla János, Szabadi Vilmos, Jean Pierre Wallez, Antje Weithaas, Patricia Kopatchinskaja, Benjamin Schmid, Liviu Prunaru, Oleg Kaskiv şi Maxim Vengerov. Zerkula György concertează în Transilvania, Ungaria şi Elveţia. A evoluat ca solist cu Orchestra Filarmonică MÁV din Budapesta, sub bagheta dirijorului Takács Nagy Gábor, cu Neues Zürcher Orchester din Elveţia şi cu Orchestra Filarmonică a Ţinutului Secuiesc. În 2012 este concertmaistru la Philharmonie Valiant. În 2008 este câştigătorul Premiului II ex aequo al Concursului internaţional de vioară Ruha István. În semn de apreciere a talentului său excepţional a beneficiat de bursă din partea Fondation Clara Messagere-Eleonore Pieters, Friburg (2005-2008), Fondation Lalive, Geneva (2006-2009), Schweizerische Interpretenstiftung (2010) şi Stiftung Lyra (2010). În prezent este prim-violonist în orchestra filarmonicii din Berna. Zerkula György cântă la o vioară de maistru Tomasso Balestrieri din 1788.
Pianista Horváth Edit s-a născut la Târgu-Mureş în anul 1973, unde a absolvit în 1991 Liceul de Muzică, la clasa prof. Szőnyi Zoltán. S-a format ca pianistă în cadrul Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj la clasa prof. Adriana Bera. Şi-a continuat studiile la Academia Europeană Mozart din Varşovia, iar în prezent este lector universitar al catedrei de pian din cadrul Academiei de muzică Gheorghe Dima din Cluj. Şi-a susţinut teza de doctorat în anul 2010, aprofundând tematica creaţiei pentru pian a lui Joseph Haydn. Din şirul cursurilor de măiestrie absolvite trebuiesc amintite cele susţinute de Robert Levin, Pierre Laurant Aimard, Rohmann Imre, David Ward, Arcadii Sevidov, Gérard Frémy, Vassily Lobanov, Kiss Gyula şi Gabriel Amiraş. A susţinut numeroase recitaluri şi concerte atât în ţară, cât şi în străinătate (Polonia, Cehia, Bulgaria, Macedonia, Ungaria), a cântat cu orchestrele filarmonicii din Cluj, Târgu-Mureș, Oradea și Sibiu. Palmaresul său artistic conţine pe lângă participările la concursurile internaţionale de la Târgu-Mureş, Sofia Bremen şi două premii III la Concursul Mozart din Cluj (1994), respectiv la Festivalul Muzicii Maghiare organizate de institutul nostru (2009).
Profesorul, pianistul şi organistul Horváth Zoltán s-a născut la Cluj, unde a absolvit Liceul de Muzică Sigismund Toduţă, promoţia 1993, urmând studiile la Academia de Muzică Gheorghe Dima, sub îndrumarea profesoarei Adriana Bera. În prezent este profesor de pian la Liceul de Muzică Sigismund Toduţă din Cluj şi organistul Bisericii Evanghelice Luterane. Între anii 2000-2010 a fost profesor colaborator al Academiei de Muzică din Cluj. A participat la cursurile de măiestrie susţinute de Némethy Attila, Rohmann Imre, Gérard Fremy, Jaap Schröder. A beneficiat de o bursă de studiu la Universitatea de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta şi o bursă de creaţie împreună cu violonista Béres Melinda (2004). A câștigat premiul II la Concursul de interpretare a triourilor de W.A. Mozart în anul 1994, a fost semifinalist la concursul Jeunesses Musicales din Bucuresti (1995) și a participat la concursul internațional de pian din Bremen. A fost distins de către Ministerul Educaţiei şi Cercetării în anii 2006, 2010, 2011 şi 2013 cu Diplomă de Excelenţă pentru rezultatele deosebite obţinute cu elevii. A susţinut recitaluri de pian, orgă şi muzică de cameră în ţară şi străinătate (Ungaria, Germania, Franţa, Elveția). Din anul 2005 este mentorul stagiunii de concerte de orgă şi muzică de cameră găzduită de Biserica Evanghelică din Cluj. A colaborat cu Teatrul Maghiar de Stat în piesele Aniversarea în regia lui Robert Woodruff, Sweeney Todd în regia lui Dragoș Galgoțiu şi Cartea Junglei în regia lui Puskás Zoltán.