fbpx

Recital dedicat Zilei Culturii Naționale, organizat la Istanbul

Institutul Cultural Român „Dimitrie Cantemir” din Istanbul organizează luni, 8 ianuarie 2024, ora 20.00, la Opera Süreyya, un recital de muzică clasică, cu ocazia celebrării Zilei Culturii Naționale a României, în interpretarea pianistei Oxana Corjos și a clarinetistului Petru Pane.

Pe parcursul celor 70 de minute de concert publicul este invitat să asculte un repertoriu divers:

  • F. Poulenc – Sonata for clarinet and piano
  • C. Debussy – La serenade interrompue, La Puerta del Vino, Feux d’artifice
  • B. Bártok – Romanian Dances
  • T. Olah – Sonata for clarinet solo „Măiastra”
  • D. Cantemir – Cartea Științei Muzicii „Makam Uzzal Ușuleș”
  • T. Brediceanu – Romanian Dance
  • L. Bassi – Fantasia da Concerto su motivi del „Rigolleto”
  • B. Kovacs – Hommage à Gershwin

Oxana Corjos și-a însușit primele noțiuni muzicale studiind cu Ioana Minei și Ana Pitiș și a urmat cursurile Universității Naționale de Muzică din București, alături de maestrul Dan Grigore. A fost distinsă cu numeroase premii, la concursurile organizate la Roma (1991) și Barcelona (1986). Este printre puținii muzicieni români afirmați după 1990, cu un repertoriu impresionant – Bach, Mozart, Rachmaninov, Ravel – fiind apreciată pentru interpretarea celor două concerte de Brahms. În paralel, Oxana Corjos predă la Universitatea Națională de Muzică din București. A colaborat cu dirijori precum Cristian Mandeal, Gian Luigi Zampieri, Jan Stulen, Jin Wang, Ilarion Ionescu-Galați, Misha Katz, Petre Sbârcea, Adrian Sunshine, Gheorghe Costin, Emil Simon, Ovidiu Bălan, Corneliu Dumbrăveanu, Cem Mansur și Nicolae Moldoveanu. A fost invitată în deschiderea (2014) și închiderea (2016) Festivalului „Toamna Muzicală Clujeană”, precum și în deschiderea Festivalului „Gustav Mahler” de la Toblach (iulie 2015), a Festivalului „Alto Adige” (iulie 2018, în toamna aceluiași an deschizând și „Seria Enescu” de la Londra). În 2023 concertează la Kassel și Berlin (YEC), alături de pianistul Cristian Niculescu și ORT.

La numai 18 ani, Petru Pane a câștigat peste 15 premii I la concursuri naționale și internaționale și a cântat în postură solistică alături de zece Orchestre Filarmonice de Stat. În prezent, este student la Universitatea de Muzică București secțiile clarinet (prof. Emil Vișenescu) și dirijat orchestra (prof. Cristian Mandeal). A cucerit Premiul I la prestigiosul Concurs „Sava Dimitrov International Clarinet Competition”de la Sofia, iar în 2022 a câștigat Premiul I la concursurile „USA International Music Competition” (Atlanta), „Swiss International Music Competition” (Lugano), „Caneres International Music Competiton” (Viena), „Birmingham International Music Competition”, „VCMA Vienna Competiton” și Euterpe Music Awards (Berlin, 2023). 

Reclame

A debutat, ca solist, la 14 ani, alături de Orchestra Filarmonicii „Mihail Jora” din Bacău. A cântat sub bagheta lui Cristian Mandeal în Festivalul „George Enescu” 2021 și Young Euro Classic (Berlin 2023) și a lui Gabriel Bebeşelea la Elbphilharmonie Hamburg (2022). Este câștigătorul bursei SoNoRo (Concursul „Moștenitorii României Muzicale” 2022), Traunstein, si al „Career Project Prize” – Tizziano Rosetti Music Academy, Lugano 2023. În 2023 a concertat ca solist alături de Romanian Chamber Orchestra, în cadrul Festivalului „George Enescu”.

Opera Süreyya, din Kadıköy, Istanbul, este o clădire istorică remarcabilă, redeschisă în 2007 ca important centru cultural și artistic. Construită în anii ʽ20 de Süreyya İlmen Paşa, ca sediu de teatru și operă, clădirea a funcționat mult timp ca sală de cinematograf. După o atentă restaurare realizată de Primăria Kadıköy, a devenit una dintre cele mai importante săli de operă din Turcia, unde ICR Istanbul are oportunitatea de a promova cultura și arta românească.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame