fbpx

Roman Franc: Collectives – fotografii ale comunităților cehe din Banat

Centrul Ceh inaugurează joi, 12 octombrie, la HEI – House of European Institutes, expoziția de fotografie „Collectives”, realizată de artistul fotograf de origine cehă Roman Franc.

Expoziția lui Roman Franc, „Collectives”, prezintă o selecție de fotografii de grup realizate de acesta în diferite țări și culturi începând cu anul 2015, la care se adaugă portretele inedite ale comunităților din Banat. 

Rezultat al unei colaborări la firul ierbii între artist și subiecții săi, fotografiile funcționează deopotrivă ca reprezentare, ca autoreprezentare și ca un document al diversității culturale a Banatului și, prin extensie, a întregii Românii.

Ca parte a proiectului House of European Institutes (HEI), această colecție internațională este completată de portrete colective originale din șase sate cehe din Banat, realizate pe parcursul anului 2023 special pentru Capitala Europeană a Culturii 2023 la Timișoara. Expoziția va putea fi vizitată la House of European Institutes (HEI) până pe 29 octombrie.

Reclame

Fotografiile combină creativitatea artistului cu modul unic în care acesta implică diverse comunități în munca sa și le permite să influențeze lucrarea finală. Munca în echipă și implicarea comunității sunt factori-cheie în procesul de creație. Imaginile din satele cehe pot fi văzute ca un proiect artistic și documentar specific care surprinde o parte din diversitatea culturală a Banatului și, prin extensie, a României.

Proiectul face parte din Programul cultural național „Timișoara – Capitală Europeană a Culturii în anul 2023” și este finanțat prin programul European Echoes, derulat de Centrul de Proiecte al Municipiului Timișoara, cu sume alocate de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Culturii. Este organizat în parteneriat cu Municipiul Timișoara prin Centrul de Proiecte.

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame