fbpx

România a devenit, oficial, membru fondator al Alianței Baukultur

Conferința miniștrilor culturii, „Davos Baukultur Alliance 2023” a adoptat Memorandumul pentru lansarea Alianței Baukultur, al cărei obiectiv este de a continua angajamentul asumat prin Declarația de la Davos, din 2018, pentru Baukultur de înaltă calitate.

Conferința miniștrilor culturii, „Davos Baukultur Alliance 2023”, care a avut loc în perioada 14-16 ianuarie 2023, în ajunul reuniunii anuale a Forumului Economic Mondial, la Davos, Elveția, a adoptat Memorandumul pentru lansarea Alianței Baukultur. 

Alianța reunește actorii relevanți din sectoarele publice și private, dar și din societatea civilă, într-o rețea informală internațională care se întrunește în ședințe plenare regulate, dar și în interiorul unor focus grupuri, cu scopul a analiza provocările Baukultur și de a propune noi soluții pentru o cultură locală de înaltă calitate.

Obiectivul central al Alianței este de a continua angajamentul asumat prin Declarația de la Davos, din 2018, pentru Baukultur de înaltă calitate și de a susține beneficiile și valoarea economică adăugată pe care acest concept le aduce. Oficiul Federal Elvețian pentru Cultură a elaborat, împreună cu parteneri internaționali, Sistemul de calitate Davos Baukultur, definind opt criterii pentru a evalua calitatea Baukultur. Acestea sunt incluse în raportul Comisiei Europene privind Metoda deschisă de coordonare (OMC) și a fost adoptat de Consiliul Uniunii Europene în 2021, ca instrument de definire a arhitecturii de înaltă calitate.

Reclame

Baukultur de înaltă calitate echivalează cu o economie sănătoasă, o societate incluzivă și un mediu protejat pentru generațiile viitoare, în contextul provocărilor globale legate de schimbările climatice, a emisiilor de gaze cu efect de seră generate de sectorul construcțiilor, a creșterii populației urbane și a depopulării zonelor rurale, a persistenței fluxurilor de migrație, a digitalizării și globalizării, precum și a efectelor post-pandemice.

De asemenea, în cadrul conferinței, miniștrii culturii, șefii delegațiilor statelor membre și ai statelor observatoare ale Consiliului Europei, precum și reprezentanții organizațiilor participante au semnat Declarația comună privind situația din Ucraina. Ministerul Culturii a fost reprezentat de către Diana Baciuna, secretar de stat. 

Documentul vizează, pe de-o parte, voința și disponibilitatea semnatarilor de a oferi expertiză și sprijin pentru reconstruirea țării în urma daunelor produse de război, colaborarea cu toate instituțiile guvernamentale și neguvernamentale, precum și cu sectorul privat din Ucraina și, de cealaltă parte, angajamentul de a lua măsuri și de a întreprinde eforturi internaționale coordonate, în spiritul unei culturi de înaltă calitate, a sistemului de calitate Davos Baukultur, prin Alianța Davos Baukultur.

Reclame

România are statutul de membru fondator al Alianței Baukultur de la Davos 2023, alături de 31 state, organizații non-guvernamentale, inter-guvernamentale și companii din sectorul privat. Conducerea Alianței Baukultur se realizează prin intermediul unui comitet ce este format din nouă membri din cadrul Alianței: trei membri din sectorul public, trei din mediul privat și trei din societatea civilă. Secretariatul Alianței este găzduit de Forumul Economic Mondial (WEF). Elveția va acoperi cheltuielile de funcționare pentru primii cinci ani (2023-2027).

Mai multe detalii privind textul Memorandumului, actul de înființare al Alianței Baukultur pot fi consultate aici: https://davosdeclaration2018.ch/en/dd;nav/index/davos-2023

Du vorba mai departe:

Lasă un comentariu

Reclame