fbpx

Românii pleacă la muncă în vestul Europei, asiaticii vin la muncă în România

Românii pleacă în vestul Europei pentru salarii mai bune, asiaticii vin în România tot pentru salarii mai bune. Lipsa forței de muncă e o temă recurentă în materialele de presă de la noi și diferiții specialiști citați spun de mulți ani că este doar o che

Românii pleacă în vestul Europei pentru salarii mai bune, asiaticii vin în România tot pentru salarii mai bune. Lipsa forței de muncă e o temă recurentă în materialele de presă de la noi și diferiții specialiști citați spun de mulți ani că este doar o chestiune de timp până când o să aducem muncitori din alte țări. Apoi mai sunt articolele în care sunt citați directori din diferite companii care declară că deja au început demersurile ca să aducă personal din Asia sau chiar i-au adus deja. Iar un material video făcut de Recorder.ro cu doi nepalezi care lucrează în București a devenit viral, poate pentru că ne reamintește de rudele și prietenii plecați prin Italia sau Spania sau alte țări bogate. 

Dacă vă interesează să citiți mai mult pe temă, iată câteva exemple pe care le-am găsit la o căutare sumară:

Digi 24: ”Secțiunile din Bihor Ale autostrăzii Transilvania ar putea fi construite cu muncitori din Vietnam, Pakistan sau Sri Lanka. Este soluția la care vor să apeleze reprezentanții companiei care a câștigat licitația pentru realizarea a două dintre cele trei loturi. Confruntat pe plan local cu o lipsă acută de personal, constructorul vrea să aducă aproximativ 500 de asiatici care să amenajeze drumul de mare viteză.”

Reclame

Sursa: https://www.digi24.ro/regional/digi24-oradea/muncitori-din-asia-pe-santierul-autostrazii-transilvania-constructorul-negociaza-aducerea-a-sute-de-lucratori-1015860

Profit.ro: ”(…) un complex rezidențial de lux din zona de nord a Capitalei, cea mai dinamică zonă imobiliară a ultimilor ani, este construit cu muncitori aduși din Vietnam. Ei construiesc apartamente de lux, oferite la vânzare cu sute de mii de euro, și au salarii de 4 sau 5 ori mai mari decât cele oferite în țara lor. Pe lângă salarii consistente, vietnamezii primesc 3 mese pe zi și cazare.”

Sursa: https://www.profit.ro/povesti-cu-profit/real-estate-constructii/exclusiv-video-muncitori-adusi-din-vietnam-construiesc-un-complex-rezidential-de-lux-in-capitala-ce-firme-folosesc-muncitori-straini-cat-castiga-acestia-si-in-ce-conditii-lucreaza-18379173

Reclame

Articolul din Recorder.ro, despre care pomeneam la început, zice: ”Nepalezii sunt cel mai nou val de imigranți asiatici: câteva mii lucrează deja în restaurante și hoteluri din orașele mari ale țării, aduși prin agenții de recrutare. De ce vin aici? Pentru că în țara lor, pentru un job similar, ar primi în loc de salariu o masă caldă și cam atât. Nepalul are cu 10 milioane de locuitori mai mult decât România și un PIB de 13 ori mai mic. Așa ca un salariu de 400-500 de euro într-un restaurant bucureștean poate fi o motivație suficientă ca să îți lași familia la Kathmandu și să te muți 5.000 de kilometri mai încolo, într-un apartament din Militari, împreună cu alții ca tine.”

Sursa: https://recorder.ro/am-venit-in-romania-pentru-un-viitor-mai-bun/

Dacă intrați în articolul de pe recorder.ro găsiți și materialul video în care sunt filmați doi tineri nepalezi, Sagar și Ramesh, care muncesc într-un restaurant bucureștean și locuiesc într-un apartament din Militari.

Du vorba mai departe:
Reclame