S-a lansat DAda – DATa.net în limba română

Momentul marchează împlinirea a 100 de ani de la fondarea mişcării dadaiste şi a 120 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara.

Cu ocazia celebrării a 100 de ani de la fondarea mişcării dadaiste şi a 120 de ani de la naşterea lui Tristan Tzara, Ambasada Elveției în România, Ambasada Franței în România, Institutul Francez din România, Institutul Cultural Român și ARCUB-ul şi-au unit eforturile pentru a contribui la perpetuarea acestui curent artistic atemporal în rândul românilor şi au lansat versiune în limba română a platformei interactive online DADA-DATA.NET.

Dada-Data este un proiect digital internațional, realizat în co-producție cu radioteleviziunea elvețiană SRG-SSR, postul de televiuziune franco-germană Arte și studio-ul candadian Akufen, care își propune să perpetueze moștenirea dadaismului prin intermediul noilor tehnologii. Astfel, scopul pe care și-o propune această platformă interactivă nu este doar acela de a crea un sentiment de nostalgie în rândul adepților acestei mișcări artistice atipice, dar și de a aduce un suflu nou, în ideea de a o atrage curiozitatea noii generații. Într-adevăr, site-ul Internet, care a fost lansat oficial pe 5 februarie, conține un anti-muzeu web, DADA-Dépôt, și este realizat pe baza unor excerciții interactive în rafală, denumite „Hacktions Dada”. Aceste secțiuni vor lansate progresiv în limba română, pe baza unui calendar previzional stabilit în patru etape cu o frecvență săptămânală.

La baza acestei idei, recompensate cu trei premii pentru originalitate, se află jurnalistul francez David Dufresne, care s-a specializat de-a lungul carierei în promovarea materialelor media online, precum și Anita Hugi, redactoare pentru secția culturală a postului elvețian SRF. De-a lungul întregului proces de concepere, cei doi creatori s-au inspirat din citatul poetului german Richard Huelsenbeck : „Dada nu poate fi înțeles. Trebuie experimentat pe propria piele”. 

Pentru mai multe informații, vă invităm să consultați website-ul http://www.dada-data.net sau pagina de Facebook dedicată evenimentului : https://www.facebook.com/events/477416592452316. 

Du vorba mai departe: