fbpx

S-au decernat premiile la ediția a XIV-a a Festivalului Muzicii Maghiare

Publicul și concurenții celei de-a XIV-a ediții a Festivalului Muzicii Maghiare desfășurate în perioada 14-17 mai 2018 la Institutul Balassi – Maghiar din București au fost întâmpinați de o expoziție despre viața și opera lui Kodály Zoltán.

Concursul devenit o marcă a Institutului este o platformă de prezentare a tinerilor muzicieni din România care includ în repertoriul lor opusuri aparținând patrimoniului muzical maghiar. În semn de reverență în fața patronului ediției din acest an al Festivalului Muzicii Maghiare, prima piesă din concurs a fost Sonatina pentru violoncel și pian de Kodály Zoltán interpetată de violoncelistul Cornelius Zirbo și pianista Fabiola Ioniță. În concurs s-au mai cântat două piese de Kodály Zoltán: Intermezzo din suita Háry János în interpretarea pianistului Cătălin Răducanu și Partea a III-a din Suita solo pentru violoncel interpretat de Tibault Jourbet Solorzano. Această compoziție face parte și din clasamentul celor mai dificile piese interpretate în cadrul Festivalului, alături de Sonata nr. 1 pentru vioară și pian de Bartók Béla, respectiv Sonata în si minor de Liszt Ferenc.

O piesă șlagăr al Festivalului, Șase dansuri românești de Bartók Béla, a cunoscut cele mai multe transcripții din literatura muzicală universală, de această dată răsunând în concurs la harpă, în transcripția maestrului Ion-Ivan Roncea. Dar poate cel mai important pas din istoria de paisprezece ani a festivalului l-a constituit faptul că la rugămintea organizatorilor un tânăr compozitor din Ungaria, Zarándy Ákos a compus o piesă dedicată unui duo de flaut-marimbă. Așadar Carla Maria Stoleru și Irina Rădulescu au avut onoarea să interpreteze în primă audiție absolută pieasa Fragmenta csikiensia, compusă de Zarándy Ákos, beneficiar al bursei de compoziție  Kodály.

Juriul format din pianista Verona Maier, prorector al Universității Naționale de Muzică București, criticul muzical Ecaterina Stan, compozitoarea și criticul muzical Makkai Gyöngyvér, profesor la Universitatea de Arte din Târgu Mureș, compozitorul Ioan Dobrinescu și Tóth István, fondatorul festivalului a acordat următoarele premii:

Reclame

Premiuil I – pianistul Gabriel Gîțan, care va concerta la Institutul Maghiar din Londra,

S-au decernat premiile la ediția a XIV-a a Festivalului Muzicii Maghiare

Premiul II – duoul de viori Sonia Vulturar și Teodora Buia, care va susține un recital la Academia Maghiară din Roma

Reclame

Premiul III – Cătălin Răducanu, care va avea concertul de gală la Institutul Maghiar din Paris.

S-au decernat premiile la ediția a XIV-a a Festivalului Muzicii Maghiare

Premiul In memoriam Ludovic Bács, institutuit în anul 2017 în memoria celui care prin spiritualitatea sa veghează și astăzi acest Festival, a fost acordat sopranei Adriana Gheorghiță și pianistei Ioana Ionescu. Ele vor susține un recital la Academia de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, în organizarea acestei instituții partenere a festivalului și vor fi protagonistele recitalului organizat de Institutul nostru în memoria maestrului Bács în luna ianuarie a anului viitor.

S-au decernat premiile la ediția a XIV-a a Festivalului Muzicii Maghiare

Cel mai tânăr concurent din aceată ediție desfășurată sub egida anului Kodály, Cornelius Zirbo, respectiv partenera lui de muzică de cameră, pianista Fabiola Ioniță au primit o mențiune pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Kodály Zoltán, și anume Sonatina pentru violoncel și pian. Ei vor însoți în România expoziția care prezintă viața și opera compozitorului, pedagogului și etnomuzicologului Kodály Zoltán.

Câștigătorii Premiului publicului, duoul de flaut-marimbă format din Carla Maria Stoleru și Irina Rădulescu va susține concertul de crăciun organizat în decembrie al acestui an la Institutul Balassi – Institutul Maghiar din București.

Iată ce spune criticul muzical Ecaterina Stan, despre laureații concursului:

Gabriel Gîțan este un pianist categoric carismatic care a realizat prin interpretarea Sonatei în si minor de Liszt Ferenc un moment memorabil chiar și pentru toate cele 14 ediții ale Festivalului. Desigur este foarte tânăr și mai are multe de făcut, dar dacă va progresa așa, va realiza lucruri munitate.

O lumină specială reprezintă cântul celor două violoniste din Cluj, Teodora Buia și Sonia Vulturar, abslovente ale Academiei de Muzică Gheorghe Dima din Cluj, care sunt sudate din punct de vedere al ansamblului, se cunosc bine, se completează, fac muzică bună spre bucuria melomanilor. Doresc acestui duo o viață cât de lungă!

Implicat din ce în ce mai mult în actul interpretativ, Cătălin Răducanu a reușit să dovedească juriului și publicului că este în stare să progreseze, reușește să transmită ceea ce simte, rămânând categoric fidel partiturilor pe care le interpretează.

Adriana Gheorghișor are o voce de o culoare impresionantă, cântă curat, este o prezență scenică mai mult decât agreabilă și se poate constata că repertoriul ei este unul variat. A făcut pereche convingătoare cu excelenta pianistă Ioana Ionescu – dealtfel și ea o luareată a unei ediții anterioare a Festivalului Muzicii Maghiare.

O mențiune specială, pentru cea mai bună interpretare a unei piese de Kodály Zoltán, se cuvine violoncelistului Cornelius Zirbo, ce se află în pragul bacalaureatului, un muzician de un talent ieșit din comun, inspirat, cultivat, emoționant de sensibil.

La gală laureații au interpretat piese de Liszt Ferenc, George Enescu, Rózsa Miklós și Kodály Zoltán. Alături de tinerii artiști din România, violistul Kurgyis András și pianista Várallyay Kinga, studenți ai Universității de Muzică Liszt Ferenc din Budapesta, au susținut un recital cu lucrări de Johann Sebastian Bach, Kodály Zoltán, Robert Schumann și Johannes Brahms.

Du vorba mai departe:
Reclame