Manifestarea este prilejuită de aniversarea a 140 de ani de relații diplomatice româno-turce. Evenimentul este coordonat de lect. univ. dr. Silvana Rachieru, director interimar al Centrului de Studii Turce, și organizat de Centrul de Studii Turce și Cercul de Istorie Orientală din cadrul Facultății de Istorie a Universității din București, cu sprijinul Centrului Cultural Turc „Yunus Emre” din București.
Deschiderea oficială a evenimentului va avea loc la Sala de Consiliu a Facultății de Istorie în prezența E.S. Osman Koray Ertaș, Ambasadorul Republicii Turcia la București, a conducerii Universității din București și a conducerii Facultății de Istorie.
De asemenea, în deschiderea evenimentului, lect. univ. dr. Silvana Rachieru, directorul interimar al Centrului de Studii Turce din cadrul Universități din București, va susține prelegerea cu titlul „140 de ani de relații diplomatice româno-turce – primele patru decenii (1878-1918)”.
Săptămâna Culturii Turce este dedicată aniversării a 140 de ani de relații diplomatice româno-turce și are ca obiectiv familiarizarea publicului larg cu elemente importante ale culturii turce, pornind de la aspectele lingvistice, muzicale și cinematografice.
PROGRAMUL MANIFESTĂRII
Luni 26 martie
14.00-16.00 : Deschiderea oficială a Săptămânii Culturii Turce la Universitatea din București (Sala de consiliu a Facultății de Istorie, etajul I, Holul de Marmură)
– conf.univ.dr. Florentina Nițu, decan Facultatea de Istorie, Universitatea din București
– conf.univ.dr. Sorin Costreie, prorector, Universitatea din București
– Tuna Balkan, director Centrul Cultural Turc „Yunus Emre” București
– E.S. Osman Koray Ertaș, Ambasadorul Republicii Turcia la București
Conferință de deschidere : 140 de ani de relații diplomatice româno-turce – primele patru decenii (1878-1918) – lect.univ.dr. Silvana Rachieru, director ad.int. Centrul de Studii Turce
Marti 27 martie
12:00-15:00 : Workshop și prezentare despre arta Ebru / Pictura pe apă (Facultatea de Istorie, parter, Holul de Marmură)
Miercuri 28 martie
14.00-16.00 : Întâlnirile Centrului de Studii Turce: Constantin Răileanu, Dimitrie Cantemir : Aventura muzicală a unui principe moldav (CST, parter, sala 8, Holul de Marmură)
16.00-19.00 : Proiectie de film urmată de dezbatere: Son Mektup/Ultima scrisoare – Bătălia de la Çanakkale Galipoli, regia Özhan Eren , 2015, 121' (Amfiteatrul „Nicolae Iorga”, etajul I)
Joi 29 martie
14.00-16.00 : O cafea? Un ceai? Incursiune în istoria unui tabiet turcesc și demonstrație practică (Sala de consiliu, etajul I)
16:00-18.00 : Interferențe literare româno-turce (Sala de consiuliu, etajul I)
O călătorie în Istanbulul literar: Orhan Pamuk, un cronicar al orașului, Viorica Gavril (Istorie, anul III)
– Nicolae Batzaria: lider aromân, oficial otoman și scriitor român, Andrei Oprea (Istorie, anul III)
– Lansare de carte: Nevzat Yusuf Sarıgöl, Nermin Yusuf, Poezie turcă modernă. Antologie, București, 2017
Vineri, 30 martie
12:00- 14.00 Curs demonstrativ de limba turcă și prezentarea programului de cursuri de vară (CST, parter, sala 8, Holul de Marmură)