Ziua de 13 decembrie, celebrată de membrii comunităţii tătare încă din anul 2002, a fost consacrată ca sărbătoare a etniei tătare din România, prin Legea nr. 453/2006.
Această zi aminteşte de data de 13 decembrie 1917, când a fost proclamată Republica Crimeea, primul ei preşedinte fiind Numan Çelebi Cihan, potrivit informaţiilor prezentate pe site-ul oficial al Institutului pentru Studierea Problemelor Minorităţilor Naţionale, www.ispmn.gov.ro. Republica tătarilor crimeeni a fost cea dintâi republică din întreaga lume islamică.
Cu această ocazie, Uniunea Democrată a Tătarilor Turco–Musulmani din România a organizat sâmbătă, 17 decembrie a.c., începând cu ora 17.00, la Centrul Multifuncțional Educativ pentru Tineret „Jean Constantin” din Constanța un spectacol dedicat Sărbătorii Etniei Tătare din România. Manifestarea face parte din proiectul „Repere identitare dobrogene–13 Decembrie, Sărbătoarea Etniei Tătare din România”, realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța.
Au participat Corul de Ilahiuri al Muftiatului Cultului Musulman din Romania, Ansamblul MashAllah de la Gradinita “Zubeide Hanim”, ansamblurile Kișkene Qarasu, Qarasu, Can Renkler, Qaytarma, Qanara, Canlar și elevii de la Școala Comunitară a UDTTMR, filialele Medgidia, 23 August, Constanta, Valu lui Traian, Eforie Nord, Cobadin, Tuzla, Eforie Sud, Mangalia, Ovidiu și Mihail Kogălniceanu.
Proiectul „Repere identitare dobrogene –13 Decembrie, Sărbătoarea Etniei Tătare din România”, inițiat de Uniunea Democrată a Tătarilor Turco – Musulmani din România și realizat cu sprijinul Primăriei Municipiului Constanța, s-a deschis marți, 13 decembrie, cu simpozionul „Din istoria tătarilor”.
Proiectul, care a fost conceput pe două componente, una istorică și o alta culturală, are ca scop promovarea valorilor identitare ale etnicilor tătari, marcând astfel „Sărbătoarea Etniei Tătare din România”. De asemenea, prin intermediul acestui proiect, organizatorii și-au dorit și să contribuie la o cât mai bună cunoaștere a etniei tătarilor în rândul populației majoritare, evenimentele fiind deschise tuturor celor interesați.