fbpx

Sărbătoarea păpuşilor

Păpuşile japoneze specifice sarbătorii Hina-matsuri (3 martie) pot fi admirate şi anul acesta la intrarea în Ambasada Japoniei. Expoziţia este deschisă până în data de 25 martie.

Hinamatsuri, numită şi Ziua Păpuşilor sau Ziua Fetelor, este o sărbătoare specială în Japonia. Sărbătorită în fiecare an pe 3 martie, aduce în prim plan expunerea unor păpuşi speciale pe o platformă acoperită cu catifea roşie. Aceste păpuşi reprezintă împăratul, împărăteasa,însoţitorii şi muzicienii de la curte din perioada Heian.

Obiceiul afişării păpuşilor a început în perioada Heian. Se credea ca păpuşile au puterea de a reţine spiritele rele. Sărbătoarea îşi are rădăcinile într-un obicei străvechi numit hina-nagashi în care păpuşile sunt aruncate în râuri pentru a duce cu ele spiritele rele departe. Astăzi sunt aruncate şi readuse la mal ca sa nu polueze apele şi sunt arse la templu. 

Decorarea caselor cu aceste păpuşi de Hina-matsuri în luna martie este un obicei transmis în Japonia din cele mai vechi timpuri şi este astăzi un simbol al dorinţei ca fetiţele din casele respective să crească sănătoase şi ferite de orice primejdii.

Reclame

Fiecare expoziţie este organizată în mai multe trepte pe care sunt afişate anumite tipuri de păpuşi. 

Vă invităm să le admiraţi la Ambasada Japoniei începând cu 3 martie!

Du vorba mai departe:
Reclame