fbpx

Școala Poloneză de Afiș la Cluj

Expoziția reunind lucrările dedicate cinematografiei, teatrului și operei semnate de 50 de reprezentanți de renume ai Școlii Poloneze de Afiș poate fi vizitată în perioada 16 mai-3 iunie la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Ideea prezentării ei s-a născut cu gândul la cinefilii pasionați, care vor fi prezenți la cel mai important festival de film din România, Transilvania International Film Festival (TIFF).

 

Economia formelor, scrierea novatoare, fantezia, ironia și capacitatea extraordinară de a sintetiza realitatea sunt caracteristici care, în urmă cu șaizeci de ani, făceau celebru afișul polonez în întreaga lume. „Școala Poloneză de Afiș”, cum este denumit acest curent în artă, și nu o școală existentă fizic, a fost, de-a lungul timpului, un etalon la nivel mondial al designului artistic. Cele mai interesante exemple ale acestei arte, dedicate filmului, teatrului și operei pot fi văzute în expoziția pregătită de Institutul Polonez din București la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca.

Reclame

Expoziția, realizată pe baza celei mai mari colecții poloneze particulare de afiș, de peste 40 de mii de lucrări, aparținând lui Krzysztof Dydo, cunoscător al artei afișului și proprietar al unei galerii din Cracovia, reunește peste cincizeci de lucrări realizate de cca. 50 de artiști. Expoziția de la Cluj va fi prezentată în timpul celui mai important festival de film din România, Transilvania Film Festival (TIFF), din cadrul căruia nu va lipsi cinematografia poloneză, de aceea numeroase afișe sunt lucrări dedicate filmului și, lucru interesant, și filmului românesc!

Printre autorii afișelor se numără precursorii Școlii Poloneze de Afiș, precum Henryk Tomaszewski, Jan Lenica, Waldemar Świerzy, Jan Młodożeniec sau Franciszek Starowieyski. Pot fi văzute și lucrări ale unor creatori din tânăra generație, demni continuatori ai operei predecesorilor, cum ar fi, printre alții, Lech Majewski, Andrzej Pągowski, Tomasz Bogusławski sau Sebastian Kubica.

Expoziția oferă posibilitatea cunoașterii diversității temelor și stilurilor din afișul polonez de la sfârșitul secolului XX și începutul secolului XXI, care, în pofida dominației exercitate de media electronice, continuă să rămână în serviciul credincios al evenimentelor culturale.

Reclame

Vernisajul expoziției va avea loc pe 23 mai, la ora 18.00, cu participarea proprietarului neobișnuitei colecții de lucrări ale graficienilor polonezi – Krzysztof Dydo.

Expoziția va fi prezentată în perioada 16 mai-3  iunie 2018, la Muzeul de Artă din Cluj-Napoca (Piața Unirii nr. 30). Ea poate fi vizitată de miercuri până duminică, între orele 10.00-17.00.

Du vorba mai departe:
Reclame