fbpx

SEBD 2017 – Salonul European de Bandă Desenată

La cea de-a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată puteţi admira lucrări valoroase ale unor artiști europeni din 15 ţări.

Anul 2016 a fost marcat în Europa de criza refugiaților, conflicte, focare de criză și terorism. Constatăm că globalizarea, pe lângă aspectele pozitive, aduce și mari provocări. Nesiguranța și frica ne pot influența extrem de ușor să alunecăm spre intoleranță, izolare și radicalizare. 

De accea, în 2017, la aniversarea a 10 ani de la aderarea României la Uniunea Europeană, Rețeaua Europeană a Insitutelor Culturale Naționale din București, EUNIC Romania, propune un eveniment aparte. La cea de-a V-a ediție a Salonului European de Bandă Desenată dorim să expunem lucrări valoroase ale unor artiști europeni și, în același timp, să reafirmăm principiile și aspirațiile fundamentale care ghidează Uniunea Europeană. 

Pornind de la articolul al 2-lea al Tratatului de la Lisabona, în care sunt descrise valorile europene precum demnitatea umană, egalitatea, respectarea drepturilor omului, respectarea drepturilor persoanelor care aparțin minorităților, tema-cheie a ediției Salonului European de Bandă Desenată din 2017 este: „Respectul”. 

Reclame

Fiecare artist din expoziție, în care vor fi prezentate lucrări din cincisprezece țări – Austria, Cehia, Cipru, Estonia, Finlanda, Franța, Germania, Grecia, Italia, Marea Britanie, Olanda, Polonia, România, Spania și Suedia – intră în dialog cu valorile europene. 
Partenerul central în dezvoltarea conceptului tematic al expoziției a fost fără îndoială Proiectul Respect, inițiat în Rusia, care și-a propus să aducă în discuție teme sociale de actualitate prin intermediul benzii desenate. Cinci țări din expoziția noastră participă cu lucrări din cadrul proiectului Respect. Este vorba despre povești care aduc în prim-plan oamenii invizibili din jurul nostru, alegeri cu care se confruntă cei tineri sau interacțiunea dintre minorități și majorități. 

Elisabeth Marinkovic este directorul Forumului Cultural Austriac şi coordonatorul ediției 2017 a SEBD.

Ilustrația afișului este semnată Alexandru Ciubotariu.

Reclame

 

Du vorba mai departe:
Reclame